Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biely dom oficiálne potvrdil odvetu voči Sýrii: Asad použil chemické zbrane!

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyhlásil, že v Sýrii boli "nepopierateľne" použité chemické zbrane a obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo zničenia dôkazov. Zdôraznil tiež, že všetky národy musia trvať na tom, aby vinníci niesli zodpovednosť za použitie chemických zbraní v Sýrii. Podľa šéfa diplomacie USA určite na Asadove zverstvá odpovie. Rozhodnutie o tom ako, oznámi už čoskoro prezident Barack Obama.

Biely dom dnes uviedol, že je nepopierateľné, že v Sýrii boli použité chemické zbrane, a že sotva možno pochybovať, že ich použila sýrska vláda. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
Americký prezident Barack Obama podľa vyhlásenia posudzuje primeranú reakciu na použitie chemických zbraní, zatiaľ však nerozhodol, ako reagovať. Časový rámec na rozhodnutie hovorca Bieleho domu neuviedol.

Ministerstvo zahraničných vecí USA podobne uviedlo, že Obamova vláda nestanovila termín na reakciu na použitie chemických zbraní v Sýrii. Jej predstavitelia však naliehavo pripravujú možnosti pre prezidenta, uviedla hovorkyňa rezortu.  Americký minister zahraničných vecí John Kerry krátko predtým vyhlásil, že v Sýrii boli "nepopierateľne" použité chemické zbrane, a obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo zničenia dôkazov. Povedal tiež, že USA majú nové informácie o útoku, ktoré zverejnia v najbližších dňoch.

Dostupné informácie, vrátane videí a svedectiev z miesta útoku, naznačujú, že "chemické zbrane v Sýrii boli použité. Navyše vieme, že sýrsky režim má tieto chemické zbrane v opatere," citovala Kerryho agentúra Reuters. Snímky prichádzajúce zo Sýrie po minulotýždňovom útoku na predmestí Damasku "musia šokovať svedomie sveta", dodal podľa agentúry DPA. Povedal tiež, že USA majú nové informácie o útoku, ktoré zverejnia v nadchádzajúcich dňoch.

Bombardovanie oblasti útoku sýrskymi vládnymi silami podľa neho nie je aktom spolupráce vlády s vyšetrovateľmi OSN, ktorí sa pokúšajú zistiť, čo sa tam stalo. Asad medzitým oznámil USA, že ak zaútočia prehrajú ako vo Vietname.

Cameron volal Putinovi

Britský premiér David Cameron dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že za údajným útokom chemických zbraní v Sýrii bola "nepochybne" sýrska vláda. Citovala ho agentúra DPA. Podľa Cameronových slov "neexistuje dôkaz", ktorý by podporil obvinenia sýrskeho režimu, že má útok na svedomí opozícia. Obaja politici dnes "zopakovali postoj, na ktorom sa dohodli všetci lídri skupiny G8 na stretnutí v júni: Nik nesmie používať chemické zbrane a akékoľvek ich použitie si vyžaduje významnú reakciu medzinárodného spoločenstva," informoval hovorca Downing Street. Putin povedal Cameronovi, že "nič nedokazuje, či sa vôbec uskutočnil útok chemickými zbraňami ani kto je zaň zodpovedný".

Inšpektori odobrali vzorky

Tím expertov OSN na chemické zbrane sa dnes po návšteve jedného z miest údajného útoku jedovatým plynom vrátili do svojho hotelu v Damasku. Agentúru Reuters o tom informoval očitý svedok, podľa ktorého konvoj šiestich áut s inšpektormi OSN navštívil damaské predmestie Muádamíja, kde odobral vzorky zraneným ľuďom. Informovala o tom agentúra Reuters.      Inšpektorov sprevádzal sýrsky lekár abú Karam, ktorý povedal, že v mešite Radva sa stretli so zranenými ľuďmi a odobrali im krv. Vzorky zobrali aj z tiel mŕtvych. Podľa jeho slov na expertov OSN v Muádamíji čakal dav civilistov, ktorí im chceli útok dosvedčiť. 

Historické centrum Damasku, Staré mesto, ktoré je na zozname Svetového dedičstva UNESCO a doteraz unikalo najhorším bojom, zasiahli dnes štyri mínometné granáty. Zranili niekoľko ľudí a poškodili arménsky kostol, oznámil sýrsky spravodajský televízny kanál Al-Ichbaríja. Mnohé historické miesta Damasku boli vyplienené alebo zničené počas 2,5-ročnej občianskej vojny v krajine.

Povstalci dobyli mesto

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) oznámilo, že sýrski povstalci dobyli dnes strategické mesto Chanasir v severnej Sýrii a odrezali vládne sily od jedinej zásobovacej cesty vedúcej z mesta Aleppo..... V bojoch o mesto zabili najmenej 53 sýrskych vojakov, povstalci prišli o 16 bojovníkov.

Medzinárodná mierová konferencia o Sýrii, plánovaná v Ženeve, sa dočasne odkladá po údajnom útoku chemickými zbraňami v Damasku, povedal dnes generálny tajomník sýrskej opozičnej koalície Badr Džamús. Členovia sýrskej národnej koalície sa dnes stretli v Istanbule s predstaviteľmi Priateľov Sýrie - skupiny západných a arabských krajín, ktoré sú v opozícii voči prezidentovi Bašárovi Asadovi. Na stretnutí sa mali pôvodne venovať plánovanej konferencii, ale "vzhľadom po tom, čo sa stalo, sme odmietli hovoriť o Ženeve.... Musíme potrestať tohto diktátora, ktorého nazývame Bašar Chemik, a potom budeme môcť hovoriť o Ženeve," povedal po stretnutí agentúre Reuters Džamús.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu