Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zbrojí Severná Kórea Sýriu? Turecké úrady skonfiškovali poriadnu zásielku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Severná Kórea sa údajne pokúsila dodať do Sýrie plynové masky, ktoré však spoločne s nákladom zbraní a munície skonfiškovali turecké úrady. Oznámili to dnes japonské noviny Sankej Šimbun s odvolaním sa na zdroje z americkej armády.

Plynové masky a zbrane zo Severnej Kórey podľa denníka prevážala loď registrovaná v Líbyi. Zásielku určenú pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada začiatkom apríla tohto roku odhalili a zhabali turecké úrady na podnet americkej armády. 

Vzťahovali sa totiž na ňu medzinárodné sankcie Bezpečnostnej rady OSN voči KĽDR, ako aj zbrojné embargo, ktoré voči Damasku uplatňujú USA a ich spojenci. Skonfiškovaný náklad údajne pozostával z 1400 pušiek a rušných strelných zbraní, 30.000 nábojov a množstva plynových masiek určených na ochranu pred chemickými látkami. 

Podľa amerických úradov zásielku mali vyložiť z lode v Turecku, odkiaľ sa mala po súši prepraviť do Sýrie. Turecké úrady zadržali kapitána lode, ktorý sa priznal k nelegálnej preprave zbraní. 

Severná Kórea dlhodobo čelí podozreniam, že pomáha Sýrii pri vývoji konvenčných balistických rakiet a ďalších vojenských oblastiach. Podľa nepotvrdených informácií Pchjongjang pomohol Damasku postaviť jadrovú elektráreň, zničenú pri izraelskom bombardovaní v roku 2007. Sýrska opozícia tiež tvrdí, že KĽDR poskytuje pomoc Asadovmu režimu v boji proti povstalcom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu