Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi varujú pred plánovaným útokom na Sýriu: Bude to katastrofa!

Situácia v Sýrii je napätá
Situácia v Sýrii je napätá (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko varovalo v stredu pred vojenskou intervenciou do Sýria, ktorá by mala "katastrofické následky" na región a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo na "rozvážnosť".

"Snahy obísť Bezpečnostnú radu OSN, opäť vytvoriť umelé, neodôvodnené zámienky na vojenskú intervenciu v regióne, spôsobia ďalšie utrpenie v Sýrii a budú mať katastrofické následky pre ďalšie krajiny na Blízkom východe a v severnej Afrike," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

"Vyzývame našich amerických partnerov a všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby ukázali rozvahu a prísne dodržiavali medzinárodné právo, zvlášť základné princípy Charty OSN."

Briti zvažujú primeranú odpoveď

Použitie chemických zbraní v Sýrii je "absolútne odporné" a vyžaduje si akciu zo strany medzinárodnej komunity, vyhlásil dnes britský premiér David Cameron. Zdôraznil, že jeho krajina zvažuje "primeranú odpoveď".

"Je rozumné predpokladať, že naše ozbrojené sily pripravujú pohotovostné plány," uviedol Cameronov hovorca. Zdôraznil však, že žiadne rozhodnutie o použití sily ešte nepadlo a ak sa tak stane, bude založené na dôkazoch z "radu zdrojov".

Podľa agentúry Reuters Cameron ešte dnes oznámi, či zvolá schôdzku parlamentu, aby prediskutovali, ako reagovať na údajný chemický útok v Sýrii. V stredu bude predsedať Národnej bezpečnostnej rade. "Nech pôjde o akékoľvek rozhodnutie, bude prijaté na základe prísneho medzinárodného rámca," dodal Cameronov hovorca.

Taliansko bez súhlasu OSN nezaútočí

Taliansko v utorok vylúčilo účasť na akomkoľvek útoku na Sýriu bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN a vyhlásilo, že jediným riešením je "politická dohoda ako výsledok rokovaní". "Taliansko sa nezúčastní na žiadnom vojenskom riešení bez mandátu BR OSN," povedala v utorok v parlamente v Ríme ministerka zahraničia Emma Boninová a dodala, že Taliansko je už aktívne vojensky v iných častiach sveta. Obe strany konfliktu vyzvala na zvýšenie "odhodlanosti rokovať". 

Iracký Kurdistan vojakov do Sýrie nepošle

Iracký Kurdistan sa nechystá poslať do susednej Sýrie vojakov, aby bránili tamojších Kurdov. Oznámil to dnes Fuád Husajn, šéf administratívy prezidenta tejto kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku.

Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání začiatkom augusta povedal, že jeho dobre vyzbrojený región je pripravený brániť Kurdov na severovýchode Sýrie, ak ich budú ohrozovať povstalci.

Podľa Fuáda Husajna to ale neznamená, že iracký Kurdistan zvažuje vyslať vojakov cez hranicu, pretože región by to mohlo ešte viacej vtiahnuť do sektárskeho a etnického konfliktu. "Vojenská intervencia nie je naša politika. Myslím si, že Kurdi v Sýrii majú vlastných ľudí, ktorí ich bránia," konštatoval Husajn.

Dodal, že iracký Kurdistan môže pomôcť pri koordinácii medzinárodnej pomoci utečencom. Za uplynulé dva týždne utieklo zo Sýrie do Iraku približne 40 000 ľudí, prevažne Kurdov. OSN odhaduje, že do konca septembra príde do Iraku ďalších až 100 000 utečencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu