Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko je znepokojené správami o chemickom útoku v Sýrii

Obete chemického útoku pri Damasku
Obete chemického útoku pri Damasku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika je hlboko znepokojená správami o chemickom útoku na predmestí Damasku, ktoré sa stalo 21. augusta a zomreli pri ňom stovky ľudí.

"Vyzývame sýrsku vládu, aby umožnila vyslanému inšpekčnému tímu OSN bezpečný a neobmedzený prístup do oblasti na urýchlené vyšetrenie týchto správ," informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí je akékoľvek použitie chemických zbraní voči obyvateľom zločinom proti ľudskosti. "Očakávame, že Bezpečnostná rada OSN sa bude situáciou zaoberať a prijme zodpovedné opatrenia vychádzajúce zo zistení misie," píše tlačový odbor MZV. Rezort zahraničných vecí tiež opakovanie zdôrazňuje výzvy na zastavenie násilia v Sýrii, umožnenie trpiacemu obyvateľstvu prístup k humanitárnej pomoci a urýchlené hľadanie predovšetkým politického riešenia krízy v zmysle ženevského procesu.

Pri údajnom chemickom útoku sýrskej armády zomreli stovky ľudí. Opozícia útok označila za masakru a vyzvala na medzinárodnú intervenciu. Británia medzičasom uviedla, že prípad posunie Bezpečnostnej rade OSN. Generálny tajomník Ligy arabských štátov Nábil al-Arabí vyzval inšpektorov OSN, aby správy o chemickom útoku okamžite vyšetrili. Sýrsky režim prostredníctvom štátnej televízie informácie o takomto útoku odmietol.

Takzvané koordinačné výbory združujúce sýrskych protivládnych aktivistov informovali o použití "jedovatého plynu zločineckým režimom v niektorých častiach Západnej Ghúty", kde podľa nich zahynuli stovky ľudí. O "príšernej masakre spáchanej silami režimu pomocou jedovatého plynu" informuje prostredníctvom videí na portáli YouTube aj ďalšie protivládne zoskupenie vystupujúce pod názvom Všeobecná komisia sýrskej revolúcie. Podľa vyhlásenia koordinačných výborov útok "viedol k uduseniu detí a preplneniu poľných nemocníc stovkami obetí za mimoriadneho nedostatku zdravotníckeho materiálu". Aktivisti dodávajú, že oblasť "po chemickom útoku ostreľovali z lietadiel" a medzi obeťami sú "celé rodiny".

Správy o chemickom útoku v husto osídlenej oblasti sa objavili len dva dni po tom, ako začali podobné hlásenia v Sýrii preverovať inšpektori Organizácie Spojených národov. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun v pondelok vyhlásil, že trvá na neobmedzenom prístupe inšpektorov na všetky miesta, kde v rámci občianskej vojny údajne došlo k použitiu chemických zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu