Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri Gibraltári zakotvila britská vojnová loď

Gibraltár
Gibraltár (Zdroj: SITA)

GIBRALTÁR - Britská vojnová loď HMS Westminster v pondelok zakotvila pri Gibraltári v rámci námorného cvičenia, ktoré sa koná v období stupňovania sporu medzi Londýnom a Madridom týkajúceho sa nárokov na územie a rybolovu v okolitých vodách.

Fregata vybavená rôznymi zbraňami vrátane zariadenia na odpaľovanie torpéd či raketových systémov na miesto dorazila deň po tom, ako sa k britskému teritóriu pokúsilo priblížiť zhruba 40 španielskych rybárskych lodí na protest proti zriadeniu betónových bariér, ktoré majú zabrániť výlovu.

Akcia sa zaobišla bez násilia, napätie však pretrváva na hranici Gibraltáru so Španielskom, kde motoristov zdržiavajú prísnymi kontrolami. Tie britský premiér David Cameron minulý týždeň označil za "politicky motivované a neprimerané", pričom požiadal Európsku komisiu o čo najskoršie vyslanie pozorovateľov.

Británia i Španielsko ubezpečujú, že cvičenie s kódovým označením Cougar '13 so sporom nesúvisí, keďže bolo naplánované už dávnejšie. Jedno z ďalších zúčastnených plavidiel dokonca po dohode v nedeľu nakrátko zakotvilo na blízkej základni Rota. HMS Westminster a dve podporné lode by mali zostať pri Gibraltári tri dni.

Strategického výbežku v úžine tvoriacej bránu do Stredozemného mora sa britská armáda zmocnila v roku 1704. Na základe zmluvy z roku 1713 Španielsko územie odstúpilo Britom, Madrid však dlhé roky trvá na tom, že Londýn by mal Gibraltár vrátiť. Británia požiadavku odmieta s odôvodnením, že odovzdanie územia by bolo proti vôli jeho obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu