Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Británia zvažuje právne kroky proti Španielsku v súvislosti s Gibraltárom

Gibraltár
Gibraltár (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia zvažuje podanie žaloby na Španielsko za sprísnenie pohraničnej kontroly na jej zámorskom území Gibraltár. Oznámil to dnes Jean-Christophe Gray, hovorca premiéra Davida Camerona.

Napätie okolo Gibraltáru, skalnatého výbežku pri vstupe do stredozemného mora, na ktorý si robí nároky aj Španielsko, vzniklo tento mesiac. Španielsko sa sťažovalo, že umelý útes, ktorý sa pri Gibraltári buduje, bude brániť v pohybe jeho rybárskym lodiam.

Španielske úrady podľa agentúry Reuters zaviedli prísnejšie kontroly na hraniciach, čím tisíckam turistov a miestnych obyvateľov spôsobili dlhé zdržanie. Madrid uvažoval aj o možnosti zavedenia nového poplatku za prekročenie hraníc alebo o zákaze využívania svojho vzdušného priestoru pre lietadlá smerujúce na Gibraltár.

 Hovorca Davida Camerona uviedol, že prísnejšie hraničné kontroly sú "politicky motivované a úplne neprimerané" a mali by sa zrušiť.

"Premiér je sklamaný, že Španielsko tento víkend odmietlo zrušiť dodatočné hraničné kontroly. My teraz zvažujeme podanie žaloby," dodal hovorca. K Gibraltáru dnes vyplávala vojnová loď britského kráľovského námorníctva po tom, keď sa napätie medzi oboma krajinami ešte viac vystupňovalo. Starosta Londýna Boris Johnson vyzval Madrid, aby dal "ruky preč od našej skaly". Gibraltár je zdrojom napätia od uzavretia Utrechtského mieru pred 300 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu