Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Peter chce späť do Česka: Otec a manžel mŕtvych Češiek (†36, 8) má v Egypte strach!

Peter s dcérou Klárkou Zobraziť galériu (3)
Peter s dcérou Klárkou (Zdroj: panoramio.com, facebook)

KÁHIRA/PRAHA - Peter, ktorého žena Monika a dcéra Klárka pred viac ako dvoma týždňami zomreli v Hurghade, žiada úrady, aby mu vzhľadom na situáciu v krajine povolili vycestovať. Počet zranených po stredajších násilnostiach v Egypte stúpol už na vyše 3000 a obetí takmer 500. Moslimské bratstvo však hovorí o tisícoch mŕtvych.

O Petrových úmysloch dnes informovala hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Johana Grohová. Monika a Klárka boli zrejme otrávené, výsledky pitvy v Egypte ale stále nie sú známe. Ich otec, respektíve manžel musí v krajine zostať, aby bol k dispozícii pri vyšetrovaní. Politická situácia v Egypte sa vyhrotila v stredu, kedy zomrelo pri násilnostiach vyvolaných vládnym zásahom proti priaznivcom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího okolo 500 ľudí.

Peter chce späť do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

"Naša konzulka je s českým občanom stále v kontakte. Muž vzhľadom na udalosti posledných dní v Egypte žiada o to, aby mu bolo umožnené vycestovať. My túto informáciu odovzdáme egyptským úradom," uviedla hovorkyňa Černínského paláca. Peter sa chce už od začiatku vrátiť do Česka, teraz ale svoju žiadosť prvýkrát spojil práve s vyhrotením násilia v Egypte.

Monika a jej dcérka zomreli koncom júla v hotelovej izbe v Hurghade. Našiel ich manžel a otec Peter, ktorý povedal, že všetci traja trpeli črevnými a žalúdočnými problémami. Verziu o otrave z jedla ale spochybnil riaditeľ tamojšej nemocnice, ktorý českým médiám povedal, že obe mŕtve mali žalúdky rozleptané silným jedom. Odvtedy vzniklo množstvo špekulácií o tom, čo sa mohlo v hoteli stať, vrátene Monikinej nevery a toho, že údajne chcela požiadať o rozvod.

Vyzývavá Monika a Peter
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Petrovi bol vrátený pas, ale po dobu dvoch mesiacov nesmie vycestovať z krajiny. Podľa Grohovej české ministerstvo zahraničia nemá informácie o mŕtvych alebo zranených občanoch. "Už skôr sme neodporúčali cestovať do veľkých miest a aj naďalej považujeme situáciu v turistických letoviskách za relatívne pokojnú, ale neodporúčame v týchto dňoch vôbec vychádzať z rezortov," uviedlo ministerstvo. "Celkovo odhadujeme, že je v Egypte asi 5000 turistov," dodala Grohová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu