Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kazašských študentov obvinili z marenia vyšetrovania bostonského atentátu

V cieľovej rovinke Bostonského maratónu prišli o život traja ľudia a 264 ďalších utrpelo zranenia
V cieľovej rovinke Bostonského maratónu prišli o život traja ľudia a 264 ďalších utrpelo zranenia (Zdroj: SITA)

BOSTON - Federálna prokuratúra v americkom štáte Massachusetts dnes obvinila dvoch kazašských študentov z marenia úradného výkonu vyšetrovania aprílového bombového atentátu v Bostone. Dvojica údajne pomáhala ukryť dôkazy viažuce sa k útoku, informovala agentúra Reuters.

Dias Kadyrbajev a Azamat Tažajakov, obaja 19-roční, boli na univerzite spolužiakmi údajného spolupáchateľa Džochara Carnajeva. Čelia obvineniu z toho, že z jeho internátnej izby odniesli ruksak obsahujúci pyrotechniku a laptop po tom, keď Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil fotografie podozrivých atentátnikov v snahe vypátrať ich identitu.

Študentov po prvý raz obvinili 1. mája zo sprisahania, odvtedy sú vo vyšetrovacej väzbe. V prípade usvedčenia im hrozí trest odňatia slobody až 20 rokov za marenie úradného výkonu vyšetrovania. V prípade dokázania viny aj v prípade sprisahania by sa trest mohol zvýšiť o ďalších päť rokov. Obom hrozí aj vyhostenie.

Pri útoku z 15. apríla v cieľovej rovinke Bostonského maratónu prišli o život traja ľudia a 264 ďalších utrpelo zranenia. Džochar Carnajev a jeho brat Tamerlan 18. apríla údajne zabili aj policajta. Tamerlan po prestrelke s políciou zomrel. Čečenec Carnajev v júli na súde vyhlásil, že je nevinný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu