Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vrtochy počasia v Rakúsku: Búrky a takmer 40 stupňov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

INNSBRUCK - Búrky a silné dažde spôsobili v sobotu v Rakúsku škody prakticky po celom Tirolsku, hasiči boli v nepretržitom nasadení. Najmä na severe Tirolska sa búrky a krupobitie očakávajú aj dnes, uviedla tlačová agentúra APA.

V mestskej časti Saggen v Innsbrucku zapálil blesk strechu obytného domu, ľudí museli evakuovať. Po likvidácii požiaru sa obyvatelia mohli vrátiť domov, výška škôd ešte nie je známa. Blesk spôsobil požiar aj v lese pri meste Wattens, v okrese Innsbruck-vidiek.

Hasiči však plamene rýchlo dostali pod kontrolu. Búrky napáchali v tomto okrese škody tiež v okolí obcí Thaur, Absam a Mils. Pri Imste došlo k zosuvom bahna, ďalšie zosuvy a malé požiare po úderoch blesku boli aj v okresoch Ausserfern, Landeck a v regióne Východné Tirolsko.

Padol teplotný rekord

V Rakúsku v sobotu padol historický 30-ročný teplotný rekord. S odvolaním sa na tamojší štátny meteorologický ústav ZAMG o tom informuje spravodajský portál rakúskej vysielacej stanice ORF. Historické hodnoty namerali v dedinke Dellach v Korutánsku, kde sa ortuť teplomera vyšplhala až na 39,9 stupňa Celzia.

Podobne horúco bolo v tejto časti Rakúska naposledy v roku 1983, keď tam namerali 39,7 stupňa. Teplo bolo v sobotu aj v ďalších častiach krajiny - Horné Rakúsko hlási rekord na úrovni 39,7 stupňa, čo je najviac od roku 1950.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu