Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Extrémne počasie: Rakúskom sa prehnali silné búrky, spôsobili veľké škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Prudké búrky, ktoré dnes zasiahli viacero oblastí Rakúska, spôsobili značné škody v Štajersku i Dolnom Rakúsku. Informovala o tom verejnoprávna televízia a rozhlas ORF.

Extrémne počasie sprevádzané miestami krúpami spôsobilo v Štajersku lokálne záplavy a zosuvy pôdy. Hasiči mali plné ruky práce v okresoch Bruck-Mürzzuschlag a Murtal, ale krúpy s veľkosťou niekoľkých centimetrov padali aj na východe Štajerska a v okolí krajinskej metropoly Graz. Vo Veitschi sa pod vodou ocitlo nielen hlavné námestie, ale aj viacero pivníc.

Záplavy a zosuvy pôdy hlásili dnes večer aj z dolnorakúskeho okresu Neunkirchen. Najväčšie škody tam podľa doterajších poznatkov zaznamenali v obci Schwarzau im Gebirge. Pod vodou sa ocitli desiatky pivníc a viacero ciest.

V okolí St. Pöltenu došlo po zásahoch bleskov k viacerým požiarom. Už predtým spôsobila prudká zmena počasia dopravný chaos v spolkovej krajine Salzbursko, keď kapacita komunikácii nestačila náhlemu náporu dovolenkárov usilujúcich sa súčasne o presun do bezpečia z početných jazier a kúpalísk.

Historický teplotný rekord z Neusiedlu korigovali smerom nadol

Historický teplotný rekord, ktorý vo štvrtok padol v Rakúsku, sa nebude spájať s mestom Neusiedl am See v spolkovej krajine Burgenland, ale dolnorakúskou obcou Bad Deutsch-Altenburg a bude mať hodnotu "iba" 40,5 stupňa Celzia.

O desatinu vyššiu hodnotu z mesta pri Neziderskom jazere, ležiacom neďaleko Bratislavy, totiž po štvrtkových pochybnostiach dnes definitívne korigovali smerom nadol - na 40,3 stupňa Celzia. Meteorológovia pri analýze zistili, že k zvýšeniu teploty došlo podozrivo prudko. Predpokladajú ovplyvnenie údajov zvonka, napríklad v dôsledku motorového vozidla odstaveného pri meracom zariadení.

Aj po korekcii však hodnota z Neusiedlu am See predstavuje historický mestský i krajinský rekord, informoval portál verejnoprávnej televízie a rozhlasu ORF. K odmeraniu teploty v Bad Deutsch-Altenburgu došlo za stabilných podmienok, takže tamojší rekord je regulárny.

Z krajinských rekordov odolal včera v Rakúsku ten vorarlberský, ktorý má hodnotu 38,1 stupňa Celzia a spája sa s mestom Feldkirch a rokom 1984.

V centre hlavného mesta Rakúska Viedeň padol historický teplotný rekord z 8. júla 1957, keď tam namerali 38,9 stupňa Celzia. Vo štvrtok 8. augusta však teplomery ukázali hodnotu až 39,4 stupňa.

Krajinský rekord padol vo štvrtok popri Dolnom Rakúsku a Burgenlande aj v Štajersku (Leibnitz, 39,5 stupňa Celzia).

V priebehu tohtoročných horúčav zaznamenali krajinské rekordy už skôr aj v Hornom Rakúsku (Bad Goisern, 39,2 stupňa, 28. júla), Salzbursku (Salzburg-Freisaal, 38,6 stupňa, 28. júla) či v Korutánsku (Dellach, 39,9 stupňa, 3. augusta) alebo Tirolsku (Lienz, 38,9 stupňa, 3. augusta).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu