Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama požiadal dvoch republikánskych senátorov, aby navštívili Egypt

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama požiadal dvoch republikánskych senátorov, aby budúci týždeň cestovali do Egypta a vyzvali tamojšiu armádu, aby pokročila v otázke nových volieb.

Egypt zažil krvavé protesty, odkedy prezidenta Muhammada Mursího zvrhla 3. júla armáda. Prevrat ohrozuje americkú vojenskú a ekonomickú pomoc pre najľudnatejšiu arabskú krajinu, ktorá ročne dosahuje 1,5 miliardy dolárov (1,13 mld. eur), uviedla agentúra AP.

Do Egypta by mali odcestovať senátori Lindsey Graham a John McCain, ktorí sú členmi senátneho výboru pre ozbrojené sily. Podľa Grahama chcú zdôrazniť výzvu, že v Egypte sa musí obnoviť civilná vláda a že armáda bude musieť umožniť nové voľby a presun k demokratickejšiemu systému. McCain uviedol, že spolu s Grahamom sa pokúsia pomôcť procesu zmierenia v Egypte.

Biely dom sa k možnej ceste senátorov odmietol vyjadriť. Podľa Grahama však myšlienka takejto misie v prípade zhoršenia situácie v Egypte bola po prvý raz predmetom stretnutia zo 17. júla, keď McCain a Graham v Bielom dome takmer dve hodiny hovorili o rôznych otázkach národnej bezpečnosti s Obamom, viceprezidentom Joeom Bidenom a poradkyňou pre národnú bezpečnosť Susanom Riceovou.

Obamova vláda minulý týždeň kongresmanov informovala, že zosadenie Mursího vlády v Egypte oficiálne neoznačí za prevrat, čo by na základe legislatívy USA viedlo k automatickému zastaveniu pomoci pre krajinu. Vláda sa obáva, že by to poškodilo programy, ktoré pomáhajú zabezpečovať hranicu s Izraelom a bojovať proti pašovaniu zbraní do pásma Gazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu