Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Násilnosti v Egypte pokračujú: Jedna obeť a 11 zranených v Káhire

Jednu obeť a 11 zranených si vyžiadal stret Mursího odporcov a stúpencov Zobraziť galériu (4)
Jednu obeť a 11 zranených si vyžiadal stret Mursího odporcov a stúpencov (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej jedného mŕtveho a 11 zranených si vyžiadal zrážky medzi podporovateľmi a oponentmi zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktoré sa v utorok večer rozpútali v Káhire.

K zrážkam došlo podľa stanice al-Arabíja potom, ako na Mursího stúpencov počas ich pochodu k budove ministerstva vnútra začali prívrženci novej vlády podporovanej armádou hádzať kamene a fľaše. Podľa tlačovej agentúry Reuters sa obeťou zrážok stal jeden z Mursího podporovateľov. NA rozohnanie demonštrácie použila podľa Reuters polícia slzný plyn.

Jednu obeť a 11
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Egyptský armáda minulý mesiac varovala podporovateľov zosadeného prezidenta, že bezpečnostné jednotky "rázne zasiahnu proti akýmkoľvek narušeniam verejného poriadku".

Na pochode sa zúčastnilo niekoľko tisíc zástancov Mursího. Miestni obyvatelia na nich podľa správy pokrikovali, označovali ich za teroristov a vyhlasovali, že nie sú vítaní. Po vypuknutí zrážok z miesta utekali v panike ženy a deti.

Jednu obeť a 11
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Protestujúci vyzývajú na návrat Mursího do funkcie, odkedy ho 3. júla odvolala armáda. Zosadeného prezidenta držia na nezverejnenom mieste.

Hovorca Mursího Moslimského bratstva medzitým povedal, že hnutie je pripravené zúčastniť sa na rozhovoroch o politickej kríze v Egypte, ktorých sprostredkovanie navrhli poprední islamskí učenci v krajine. Rokovania však bratstvo podmieňuje okrem iného tým, že sa musia zakladať na "obnovení ústavnej zákonnosti".

Jednu obeť a 11
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu