Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúce zistenie: Rušňovodič vlaku smrti vo chvíľach nehody telefonoval!

Francisco José Garzón Amo Zobraziť galériu (2)
Francisco José Garzón Amo (Zdroj: SITA)

MADRID - Údaje z "čiernych skriniek" ukázali, že španielsky rušňovodič vlaku vo chvíľach vykoľajenia práve telefonoval a išiel rýchlosťou 153 kilometrov za hodinu, teda takmer dvakrát väčšou, než je maximálna povolená rýchlosť. Pri nehode zahynulo 79 ľudí. Oznámil to dnes španielsky súd, na ktorý sa odvolávala tlačová agentúra AP.

Z predbežného súdneho vyšetrovania a skúmania dvoch nájdených záznamníkov vyplýva, že vlak išiel krátko pred vykoľajením rýchlosťou 192 kilometrov za hodinu a rušňovodič aktivoval brzdy iba pár "sekúnd pred nárazom". Najvyššia povolená rýchlosť na osudnom úseku trate bola 80 kilometrov za hodinu.

K havárii došlo neďaleko svetoznámeho pútnického mesta Santiago de Compostela na severozápade Španielska a bolo to najhoršie železničné nešťastie v krajine za posledné desaťročia. Desiatky cestujúcich sú stále hospitalizované so zraneniami.

Rušňovodič Francisco José Garzón Amo sa rozprával telefonicky s predstaviteľom štátnej železničnej spoločnosti Renfe, keď došlo k nehode, a radil sa s ním o nejakom dokumente. Uviedol to súd v oznámení.

Garzón bol v nedeľu 28. júla predbežne obvinený z mnohonásobného zabitia z nedbalosti. Rušňovodič prijal hovor na svojom pracovnom telefóne v kabíne, nie na svojom súkromnom mobile, a dostával inštrukcie, ako sa má približovať do cieľovej zastávky. Zamestnanec spoločnosti Renfe na druhej strane linky bol zrejme "vlakový dispečer", dodal súd v oznámení.

"Z obsahu rozhovoru a zo zvukov v pozadí sa zdá, že rušňovodič sa radil o pláne alebo podobnom dokumente," uvádzalo sa ďalej v súdnom oznámení. Podľa agentúry DPA dostával rušňovodič inštrukcie o trase, po ktorej má ísť.

Čierne skrinky nájdené v prvom a poslednom vozni vlaku skúmajú vyšetrovatelia súdu v Santiagu de Compostela, forenzní policajní odborníci, ministerstvo dopravy a spoločnosť Renfe. Vyšetrovanie stále prebieha. Nasledovať bude meranie kolies vozňov a skúmanie lokomotívy. Pri pátraní po ľudských pozostatkoch vo vraku sa využijú aj cvičené psy.

Vlak s 218 pasažiermi sa minulý týždeň v stredu večer doslova vrútil do veľmi nebezpečnej, ostrej zákruty, nachádzajúcej sa neďaleko železničnej stanice vo svetoznámom pútnickom meste Santiago de Compostela.

Vlak sa vykoľajil a narazil do betónového múru, niekoľko vozňov začalo horieť. Španielsky železničný úrad uviedol, že brzdy sa majú použiť štyri kilometre pred tým, ako vlak vojde do zákruty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu