Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Peklo očami svedkov: Takto opísali obrovské vlakové nešťastie v Španielsku!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

MADRID - Ešte než na miesto nehody španielskeho rýchlovlaku dorazili všetky záchranné tímy, prišli k nemu miestni obyvatelia. Tragický pohľad na rozdrvené vagóny rad z nich prinútil k okamžitej reakcii. Začali rozbíjať okná a vyslobodzovať von zranených. Ďalší nosili prikrývky, ktoré kládli na mŕtve telá ležiace pozdĺž súpravy. Ich slová hovoria za všetko.

Niektoré budovy na predmestí Santiaga de Compostela stoja iba desiatky metrov od železničnej zákruty, v ktorej sa vykoľajila súprava idúca rýchlosťou okolo 180 kilometrov za hodinu. "Videla som, ako sa blíži ohromné ​​torpédo prachu a hluku. Myslela som, že proti mne ide vlak a začala som utekať," povedala denníku El País obyvateľka domu neďaleko trate María Teresa Ramosová (62).

Peklo očami svedkov: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Francisco Otero (39), ktorý bol u svojich rodičov hneď vedľa, uviedol, že počul obrovskú ranu. "Prvá vec, ktorú som videl, bolo telo ženy. Nikdy predtým som nevidel žiadnu mŕtvolu," prezradil agentúre AFP s tým, že jeho susedia sa snažili vyslobodiť uviaznutých pasažierov pomocou krompáčov a kladív. "Nakoniec ich dostali von s ručnou pílou. Bolo to neskutočné," dodal.

"Vyslobodili sme oknom dvoch mužov, ktorí cestovali z Valladolidu," povedal denníku La Voz de Galicia José Luis, ktorý býva necelý kilometer od miesta nehody.

Peklo očami svedkov: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia tiež nosili ku spleti dymiaci vagónov a mŕtvych tiel prikrývky a pitnú vodu, ďalší stáli v radoch v miestnych nemocniciach, aby darovali krv, o ktorú lekári naliehavo požiadali.

"Prichádzam z pekla. Nedokážem ani povedať, či to, čo horí, je zadná lokomotíva alebo vagón alebo čo," citoval denník ABC Jaimeho Tizóna, jedného z prvých zasahujúcich hasičov.

Cestujúci, ktorí mali to šťastie a prečkali nehodu bez väčšej úhony, opisovali médiám prvé chvíľky po nehode ako úplný chaos. "Ľudia sa dokonca pýtali, či nevybuchla bomba, pretože je deň svätého Santiaga a večer boli ohňostroje. Bolo to šialené. Keď som sa dostal von, vytiahli najmenej desať mŕtvych," opísal prvé chvíle po nehode serveri 20minutos.es Alén Pérez.

"Všetko sa zbehlo tak rýchlo... Mnoho ľudí dolu to rozdrvilo. Snažili sme sa dostať zo spodnej časti vozňov von a uvedomili sme si, že vlak horí. Bol som v druhom vozni a bol tam oheň ... videl som mŕtvoly," povedal Ricardo Montesco najväčšej rozhlasovej stanici Cadena Ser.

Jeho výpoveď potvrdil aj ďalší cestujúci Sergio Prego, ktorý pre Cadena Ser dodal: "Bol to totálny zmätok. Mnoho ľudí muselo zomrieť. "

Peklo očami svedkov: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu