Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Šialený rušňovodič z vlaku smrti: Miloval rýchlosť, životy riskoval už predtým!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook)

MADRID/LONDÝN - Španielska polícia vyšetruje jedného z rušňovodičov vlaku, ktorý sa v stredu večer vykoľajil pri meste Santiago de Compostela. Pri nehode zahynulo najmenej 80 ľudí a nemocnice ošetrili 178 osôb. Tých môže mať na svedomí práve Francisco Jose Garzon, ktorý sa už predtým na Facebooku chválil, že miluje rýchlu jazdu a nezabudol priložiť ani fotografiu tachometra.

Vlak Alvia jazdí rýchlosťou až 250 kilometrov za hodinu, ale pri Santiagu de Compostela musí spomaliť kvôli radu zákrut. Tá osudná, ktorá sa nachádza iba zhruba tri kilometre od stanice, je jednou z najostrejších na trati a rýchlosť preto obmedzili na 80 kilometrov za hodinu. Denník El País s odvolaním sa na zdroje oboznámené s vyšetrovaním uviedol, že vlak do zákruty vošiel rýchlosťou 190 kilometrov za hodinu.

Potvrdil to údajne jeden zo rušňovodičov, ktorí obaja nehodu prežili bez vážnejších zranení. Rušňovodič podľa denníka El País krátko po nehode komunikoval vysielačkou s neďalekou stanicou: tvrdil, že má bolesti v chrbte a nie je schopný dostať sa z kabíny. "Dúfam, že nebudú mŕtvi, pretože by som ich mal na svedomí," vyhlásil údajne.

Šialený rušňovodič z vlaku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Francisco José Garzon
Zobraziť galériu (6)
Francisco José Garzon  (Zdroj: Facebook)

Podľa španielskych médií sa vinník nehody volá Francisco Jose Garzon a už v minulosti sa na Facebooku pochválil fotografiou z vlaku a popisom, ktoré dokazujú, že dodržiavanie predpisov mu veľa nehovorilo. "Aké by to bolo potešenie dostať sa na úroveň polície a predbehnúť ich. Ha ha!" napísal v marci minulého roka. Po tom, čo sa však záber objavil v televízii a novinách, stránka z internetu rýchlo zmizla.

Garzon z nehody, ktorá si vyžiadala najmenej 80 obetí, vyviazol len s ľahkými zraneniami a v súčasnosti leží v miestnej nemocnici, kde ho stráži polícia. Podľa prevádzkovateľa vlaku je ešte priskoro na akékoľvek závery ohľadom príčin tragédie.

Šialený rušňovodič z vlaku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Vlak bol technicky v poriadku

Vlak nemal žiadne technické problémy a kontrolou prešiel len pár hodín pred nehodou. Vo štvrtok to uviedol šéf štátnej železničnej spoločnosti Renfe Julio Gómez-Pomar Rodríguez. "Vlak prešiel inšpekciou v to ráno," povedal rozhlasovej stanici Cadena Cope. Vlaky kontrolujú po prejdení každých 7500 kilometrov, takže údržba je podľa neho "perfektná".

Rýchlovlak Alvia štátnej železničnej spoločnosti Renfe išiel v stredu z Madridu do mesta Ferrol na severozápade Španielska. Všetkých jeho 13 vagónov sa vykoľajilo o 20:42 SELČ v zákrute neďaleko pútnického mesta Santiago de Compostela. Podľa spoločnosti Renfe prepravoval vlak 238 pasažierov.

Šialený rušňovodič z vlaku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Najhoršie zasiahnutý bol podľa médií reštauračný vagón, ktorý sa pri nehode vymrštil do výšky a odletel takmer 15 metrov ďaleko.

Nehoda je druhým najhorším vlakovým nešťastím v Európe za posledných dvadsať rokov. Viac obetí - 101 - si vyžiadala len nehoda nemeckého rýchlovlaku pri meste Eschede v júni 1998. Ešte viac ľudí zomrelo na železnici, a to tiež v Španielsku, v marci 2004, vtedy ale išlo o sériu teroristických útokov so 191 mŕtvymi.

Šialený rušňovodič z vlaku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu