Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dva roky znásilňovania a zakázaný potrat: Dievča (11) čaká dieťa s otčimom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: desktopnexus.com)

SANTIAGO DE CHILE - Čilské dievča (11), ktoré bolo údajne znásilnené svojim otčimom, by malo dostať možnosť ísť na potrat. S touto výzvou sa na vládu konzervatívnej juhoamerickej krajiny obrátila organizácia obhajujúca ľudské práva Amnesty International (AI). Čílské zákony potraty zakazujú za všetkých okolností, prípad tehotnej Belén však naznačuje, že sa atmosféra v spoločnosti mení, uviedla agentúra AP.

Muž (32) z juhočilského mesta Puerto Montt je obvinený z toho, že počas dvoch rokov opakovane znásilňoval svoju nevlastnú dcéru. Dievča je teraz v 15. týždni tehotenstva a jeho prípad rozdeľuje 16-miliónovú krajinu.

Liberálnejšia časť spoločnosti na čele so ženskými organizáciami volá po tom, aby Belén bol umožnený potrat a poslanci zmenili dlhoročný zákon zakazujúci umelé prerušenie tehotenstva. "Je zodpovednosťou čílského štátu poskytnúť jej všetku potrebnú podporu vo chvíli, keď sa vyrovnáva so strašnými fyzickými a psychickými dôsledkami znásilnenia a tehotenstvom ako jeho dôsledkom," uvádza AI vo vyhlásení, v ktorom žiada, aby dievčaťu štát umožnil prípadný potrat.

Konzervatívna časť Čiľanov však trvá na tom, že protipotratový zákon by mal byť dodržaný aj v tomto prípade. O výnimke odmieta premýšľať aj pravicový prezident Sebastián Piňera, ktorý ocenil "dospelosť", s akou vraj 11-ročná Belén svoj údel nesie a vyhlásil, že svoje dieťa bude milovať. Minister zdravotníctva Jaime Manalich, ktorého prezident poveril "osobným dohľadom" nad zdravím dievčaťa, oznámil, že štát žiadnu výnimku v jej prípade neurobí.

Čile patrí k ekonomicky najrozvinutejším krajinám Južnej Ameriky, v spoločenských témach sa však radí medzi tie konzervatívnejšie. Napríklad rozvody schválil parlament až v roku 2004, o legalizácii zväzkov osôb rovnakého pohlavia teraz vedú politici debatu.

Klíma v spoločnosti sa však mení a bývalá prezidentka Michelle Bacheletová, ktorá je favoritkou tohtoročných volieb, presadzuje povolenie potratov v prípadoch znásilnenia či zdravotného rizika. Podobné pravidlo už v Čile v minulosti platilo, potraty však úplne zakázala vláda diktátora Augusta Pinocheta, ktorý krajine vládol v rokoch 1973 - 1990.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu