Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nový zákon v Číne: Povinné navštevy starnúcich rodičov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEING - V Číne vstúpil dnes do platnosti zákon, ktorý zavádza povinnosť dospelých detí navštevovať svojich starnúcich rodičov. Informovala o tom agentúra AP

Za zanedbanie návštev alebo kontaktov s rodičmi v pokročilom veku budú previnilcom hroziť súdne žaloby. Podľa predkladateľov má legislatíva upozorniť na stále závažnejší problém zanedbávania starších ľudí v Číne.

Novela zákona o ochrane práv a záujmov seniorov stanovuje, že dospelé deti, ktoré majú rodičov starších než 60 rokov, sa musia starať o naplnenie ich každodenných finančných a duchovných potrieb. Neuvádza však povinnú frekvenciu návštev ani konkrétne tresty za ich zanedbanie, takže jej podľa AP chýbajú skutočné páky na presadenie zmien v reálnom živote.

Rešpekt k starším ľuďom je v čínskej kultúre hlboko zakorenený. Excesy budovania komunizmu v druhej polovici 20. storočia a uplynulé tri desaťročia trhových reforiem však urýchlili rozpad tradičnej viacgeneračnej rodiny. Bežný Číňan má vzhľadom na slabo vybudovanú sociálnu sieť len málo finančne dostupných alternatív na doopatrovanie rodičov.

V posledných rokoch prebehlo v Číne viacero súdnych procesov, v ktorých starnúce matky a otcovia žalovali svoje deti kvôli citovému zanedbávaniu. Spory sa zvyčajne skončili dohodou, v ktorej sa synovia alebo dcéry zaviazali k častejším návštevám rodičov.  

Do roku 2053 by mal počet seniorov v Číne vzrásť o 35 percent, zo súčasných 185 na 487 miliónov. Zvyšujúci sa podiel starších ľudí v populácii je výsledkom predlžovania strednej dĺžky života i štátom presadzovanej politiky jedného dieťaťa, limitujúcej pôrodnosť v mestských oblastiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu