Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čína zjemňuje pravidlá, určí páry, ktoré môžu mať dve deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

PEKING - Čína už začiatkom budúceho roka uvoľní pravidlá, podľa ktorých môžu mať rodiny len jedno dieťa. Oznámila to agentúra Nová Čína. Poslanci dnes debatovali o pravidlách, podľa ktorých budú vyčlenené páry, ktoré budú mať právo mať deti dve.

Nové opatrenia budú podľa riaditeľa národnej komisie pre zdravie a plánovanie rodiny Jang Wen-Čuang v niektorých provinciách zavedená v prvej štvrtine roka 2014. Malo by ísť o niekoľko miliónov rodín. Hlavným dôvodom tohto rozhodnutia je riešiť finančnú záťaž, ktorou je pre spoločnosť starnúcej populácie. Úrady v jednotlivých provinciách teraz vyčleňujú páry, ktoré budú vybrané pre založenie širšej rodiny, parlament by mal zavedenie novej politiky schváliť tento týždeň.

Už keď vláda tento rok o svojom zámere upustiť od striktnej politiky jedného dieťaťa informovala, rozprúdil sa obchod s detským tovarom a aj s produktmi na posilnenie plodnosti. Úrady ale upozorňujú, že politiku rodičovského plánovania Čína v najbližšej dobe určite nezruší. "Stále máme veľké množstvo občanov, na tom sa nič nezmenilo. A v tom je zakorenené mnoho našich ekonomických a sociálnych problémov. Nemôžeme riskovať a dopustiť, aby sa nám rast populácie vymkol kontrole," povedal poslanec Tiếng Fan.

Čína je s 1,4 miliardami obyvateľov najľudnatejším štátom sveta. Jej vláda tvrdí, že politikou rodín s jediným dieťaťom sa krajiny od roku 1980 vyhla narodenia 400 miliónov ďalších občanov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu