Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Číne väznia fotografa: Nasnímal cyklus o pracovných táboroch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínske bezpečnostné orgány zadržiavajú novinára, ktorý nedávno dokončil dokumentárny seriál o pracovných táboroch a vzápätí zmizol. Agentúru AP o tom dnes informovala jeho sestra a blízki priatelia.

Je pravdepodobné, že zadržiavanie 41-ročného video- a fotonovinára Tu Pina súvisí s jeho prácou, uviedol jeho priateľ, prodemokratický aktivista Chu Ťia. Tu Pin totiž nedávno dokončil dokumentárny cyklus odhaľujúci mučenie zadržaných v smutne známom pracovnom tábore v severovýchodnej Číne a zavŕšil aj prácu na 600-stranovej knihe o vojenskom zásahu voči prodemokratickým protestom v Pekingu z roku 1989, ktorú mu vydali v Hongkongu.

Chu sa domnieva, že načasovanie Tuovho zmiznutia súvisí s nedávnym výročím masakru na námestí Tchien-an-men, ktoré je v Číne stále veľmi citlivou témou.

"Jeho práca priamo vzdorovala vládnym orgánom. Jeho umlčaním vysielajú signál ďalším (disidentom)," uviedol Chu. K zadržaniu Tua došlo v čase, keď nový vodca komunistickej strany Si Ťin-pching nariadil sériu zákrokov voči obrancom ľudských práv a disentu. Táto kampaň zmarila aj posledné nádeje, že nové čínske štátne a stranícke vedenie by mohlo zmierniť kontrolu nad občianskou spoločnosťou v Číne.

"Myslím, že zo širšej perspektívy nedochádza k žiadnemu zlepšeniu stavu dodržiavania ľudských práv v Číne, odkedy sa Si Ťin-pching ujal moci (v komunistickej strane). V skutočnosti od začiatku tohto roka... sa vo všetkom prejavuje ešte viac konzervativizmu," povedal Chu.

Tu Pinova sestra pre AP uviedla, že o osude jej brata ju ústne informoval policajný dôstojník, ktorý jej povedal, že Tu je vo väzbe na základe príkazu štátnej bezpečnosti. Úrady však rodinu novinára, ktorý ako fotograf na voľnej nohe pracoval aj pre New York Times, o jeho prípade oficiálne neinformovali.

Chu aj Tuova sestra spresnili, že posledný kontakt s Tuom mali 31. mája. Nasledujúci deň polícia urobila v jeho byte prehliadku.

Čínski disidenti odsudzujú súčasnú situáciu v Číne, ktorú vnímajú ako zhoršenie v oblasti ľudských práv po nástupe Si Ťin-pchinga do vedenia. Poukazujú na zadržiavanie aktivistov požadujúcich od úradníkov majetkové priznania, ako aj na ideologickú ofenzívu v snahe umlčať výzvy na vládu zákona. Veľkou ranou pre ľudskoprávnych aktivistov v Číne bol nedeľňajší rozsudok nad Liou Chuejom, švagrom laureáta Nobelovej ceny a aktivistu Liou Siao-poa, ktorý dostal 11 rokov väzenia za údajné špekulácie na realitnom trhu.

Lioua a jeho obchodného partnera obžalovali zo sprenevery troch miliónov jüanov (368.000 eur), z čoho ich obvinil ďalší účastník transakcie. Podľa právnikov Liou so spoločníkom peniaze vrátili, takže trestné oznámenie na jeseň stiahli. Začiatkom toho roka však polícia vyšetrovanie obnovila a obvinila oboch mužov zo sprenevery. Čínski disidenti sa domnievajú, že ide o trest za to, že manželka Liou Siao-poa, ktorá je v domácom väzení, dvakrát verejne prehovorila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu