Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chorvátsko sa v noci stane členom EÚ: Európska smotánka sa už zbieha na oslavu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz pricestovali dnes popoludní do Záhrebu, aby sa zúčastnili na oslavách vstupu Chorvátska do EÚ.

Ako informovala agentúra HINA, v zozname 170 vysokopostavených hostí je 15 prezidentov, 13 predsedov vlád a traja predsedovia parlamentov, ako aj mnohí podpredsedovia a členovia vlád.   

Medzi prvými hosťami, ktorí pricestovali do Záhrebu, bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, jej taliansky kolega Giorgio Napolitano a macedónsky prezident Gjorge Ivanov. 

Do Záhrebu pricestoval aj srbský prezident Tomislav Nikolič a premiér Ivica Dačič, ako aj čiernohorský prezident a premiér Filip Vujanovič a Milo Djukanovič. Hosťom osláv je aj český prezident Miloš Zeman. Slovenského premiéra Roberta Fica očakávajú v Záhrebe dnes okolo 22.25 h. 

S platnosťou od 1. júla sa Chorvátsko stane 28. členskou krajinou Európskej únie. Chorvátsko podalo prihlášku na členstvo do EÚ v roku 2003. Oficiálny štatút kandidáta získalo na summite Európskej rady v polovici roka 2004. Negociačný proces ukončilo v júni 2011 a 9. decembra toho istého roka podpísalo prístupovú zmluvu s EÚ. Záujem o členstvo v únii potvrdil aj kladný výsledok referenda, ktoré sa v Chorvátsku uskutočnilo v januári 2012. Ratifikačný proces prístupovej zmluvy členskými krajinami EÚ sa skončil 21. júna tohto roka.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu