Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pri ďalších útokoch extrémistov zahynulo najmenej 14 ľudí

Vraky áut po bombovom útoku
Vraky áut po bombovom útoku (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 14 ľudí dnes zahynulo pri dvoch atentátoch v Iraku. Severne od Bagdadu zabili dvaja samovražední atentátnici 11 ľudí, južne od metropoly explodovala bomba pripevnená na autobus a zabila tri osoby. Útoky si vyžiadali aj sedem desiatok ranených.

V Tuz Churmate sa atentátnici zamerali na kemp demonštrantov. Boli medzi nimi hlavne etnickí Turkméni, ktorí protestujú proti vláde, pretože vraj ich komunitu nedokáže ochrániť. Muži s náložami vošli do stanu a bomby odpálili. Tuz Churmato leží na spojnici medzi Bagdadom a Karkúkom, od Bagdadu je vzdialené asi 170 kilometrov.

Podobne ako v Karkúku aj tu žije veľmi zmiešané obyvateľstvo zložené z Kurdov, arabských sunnitov a šiitskych Turkménov. Práve na zhromaždení Turkménov aj na vodcu ich komunity mierili nedávne útoky. Dnes sa Turkméni zhromaždili pri rakve muža, ktorý zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri jednom z minulých atentátov.

Bombový útok spáchaný pomocou bomby pripevnenej na autobus mieril na šíitskych pútnikov, ktorí smerovali do šiitského mesta Karbalá k oslavám spojeným s imámom Mahdim.

Z Iraku prichádzajú správy o podobných násilnostiach takmer denne. V pondelok tam pri desiatich rôznych útokoch zomreli štyri desiatky ľudí. Násilnosti v Iraku sa v posledných mesiacoch množia a prehlbujú sa obavy, že krajina sa opäť prepadá do sektárskeho konfliktu medzi sunnitmi a šiitmi, ktorý vypukol po invázii z roku 2003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu