Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

USA budú trestne stíhať Edwarda Snowdena

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké orgány podnikajú všetky potrebné kroky k tomu, aby sa bývalý pracovník CIA Edward Snowden musel zodpovedať za únik prísne tajných dokumentov. Počas vypočúvania v kongresovom justičnom výbore to dnes vyhlásil riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller.

Snowden podľa neho ohrozil národnú bezpečnosť USA, keď odhalil utajené sledovacie programy veľkého rozsahu, ktorými americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) získavala údaje z telefonickej a internetovej komunikácie.

"Čo sa týka jednotlivca, ktorý sa k únikom prihlásil, ten je už predmetom prebiehajúceho trestného stíhania... Podnikáme všetky kroky nevyhnutné k tomu, aby sa musel za úniky zodpovedať," vyhlásil Mueller podľa agentúry Reuters.

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo trestné stíhanie v prípade úniku informácií odhalených Snowdenom. Zatiaľ však nezverejnilo konkrétne obvinenia, ani neuviedlo, či už požiadalo Hongkong o vydanie podozrivého.

Snowden, bývalý technický poradca CIA a pracovník subdodávateľských firiem NSA, ešte pred odhalením svojej identity odcestoval pre obavy o vlastnú bezpečnosť z miesta svojho bydliska na Havaji do Hongkongu. Podľa vlastných slov tam mieni zostať a požiadať o azyl, aby mohol prostredníctvom hongkonských súdov bojovať proti svojmu vydaniu do Spojených štátov.

Mueller v kongresovom výbore obhajoval odhalený sledovací program NSA. Podľa jeho slov je to veľmi užitočný nástroj na identifikovanie osôb, ktoré chcú uškodiť obyvateľom USA. Zdôraznil, že program nesledoval "žiaden konkrétny obsah", ale len technické údaje, ako čas a dĺžka hovorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu