Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Londýn po vražde v panike: Svedkovia prehovorili o brutalite vrahov!

Ingrid konfrontuje jedného z vrahov Zobraziť galériu (4)
Ingrid konfrontuje jedného z vrahov (Zdroj: twitter,itv news,sita)

LONDÝN - Brutálna vražda, ktorá sa odohrala v jednej londýnskej štvrti, otriasla včera celou Veľkou Britániou. Dvaja muži tam rozsekali mačetou vojaka z neďalekých kasární. Otrasný prípad má však aj svoju hrdinku. Je ňou štyridsaťosemročná skautka, ktorá mala toľko guráže, že vraha po útoku konfrontovala.

Keď sa v stredu dvaja útočníci v mestskej štvrti Woolwich vrhli na mladého vojaka a začali do neho rezať a sekať, väčšina ľudí sa v strachu o svoj život rozutekala preč. Ingrid Loyau-Kennettová ale urobila pravý opak. Rýchlo vystúpila z autobusu a pribehla k vojakovi, ktorý ležal na zemi. Najprv si myslela, že sa stala autonehoda, lebo pri stĺpe verejného osvetlenia bolo narazené auto. Mužovi skontrolovala mu pulz a keď videla, že sa mu už nedá pomôcť, podišla k jednému z islamských fanatikov a začala sa s ním rozprávať, aby sa dozvedela, čo sa stalo.

Odvážna skautka strhla pozornosť na seba, aby ochránila ostatných
Zobraziť galériu (4)
Odvážna skautka strhla pozornosť na seba, aby ochránila ostatných  (Zdroj: twitter,itv news,sita)

"Chceme dnes večer začať vojnu v Londýne. Nie ste v bezpečí. Zvrhnite vládu, nestará sa o vás," povedal jej. Ingrid hneď došlo, čo sa deje a zakontrovala slovami: "Teraz si tu len ty proti mnohým ľuďom. Prehráš." Potom sa ho spýtala, prečo zabíjal. On odpovedal, že preto, lebo "je to britský vojak, ktorý zabil veľa ľudí, veľa moslimov".

K druhému vrahovi neskôr pristúpili dve dievčatá
Zobraziť galériu (4)
K druhému vrahovi neskôr pristúpili dve dievčatá  (Zdroj: twitter,itv news,sita)

Odvahu Kennettovej ocenil aj premiér David Cameron. Keď sa jej reportér televízie ITV spýtal, či sa bála, vyhlásila, že nie. "Boli tam matky s deťmi. Musela som niečo urobiť. Pomyslela som si, že keby už malo dôjsť k najhoršiemu, tak radšej nech zabije mňa, ako deti," dodala.

Jednou zo svedkýň masakru bol aj Julia Wildersová s manželom. "Práve sme tadiaľ prechádzali na aute, keď sme zbadali na ceste ležať telo. Skláňali sa nad ním dvaja muži, vyzeralo to, akokeby sa ho snažili oživiť. Práve vtedy ho však zabíjali," hovorí. Neskôr sa dozvedeli, že útočníci vojaka najprv zrazili autom a potom do neho začali sekať. Keď skončili, jeden z nich sa rozbehol k žene, ktorá stála opodiaľ. Daily Mail uvádza, že ho zneškodnila ako Robocop.

Po zhruba dvadsiatich minútach dorazila polícia. Dvaja muži čiernej pleti na ňu čakali a keď prišla, začali sa oháňať revolverom, nožom a sekáčikom na mäso. Ozbrojení dôstojníci ich v snahe spacifikovať postrelili. Útočníci sú momentálne hospitalizovaní každý v inej nemocnici. Jeden z nich je údajne vo vážnom stave.

Londýn po vražde v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: itv news)

V súvislosti s prípadom v stredu večer vyšli do ulíc Londýna niekoľko stoviek členov antiislamistickej organizácie English Defence League (EDL). Proti pravicovým extrémistom musela zasahovať polícia.

Londýn po vražde v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter,itv news,sita)

David Cameron kvôli vražde skrátil návštevu Paríža a nariadil krízové zasadnutie, na ktorom sa majú vládne orgány dohodnúť, ako budú ďalej postupovať. Podľa neho existuje silné podozrenie, že útok bol teroristickým činom. Zatiaľ nie je jasné, či incident ovplyvní celkovú bezpečnostnú situáciu v Londýne, kde sa v sobotu na štadióne vo Wembley uskutoční finálové stretnutie futbalovej Ligy majstrov medzi nemeckými celkami Bayern Mníchov a Borussia Dortmund.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu