Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Eurosocialisti čelia kritike za totalitné praktiky: Chcú cenzúrovať politiku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Európska komisia prišla najnovšie s návrhom, ktorý zaváňa cenzúrou. Hovorí sa v ňom o tom, že všetky politické strany, ktoré sú zastúpené v Európskom parlamente, budú musieť rešpektovať základné práva EÚ. Ak tak neurobia, hrozí im mastná pokuta.

Kontroverzný návrh pochádza z dielne Európskych socialistov, ktorých členom je aj slovenský SMER-SD. Opatrením chcú zabrániť tomu, aby v europarlamente sedeli poslanci vystupujúci proti princípom EÚ, ktorými sú hodnoty ako demokracia či právny štát. Myslia tým predovšetkým pravicových radikálov. Strany, ktoré sa takto prehrešia, by v najhoršom mohli prísť o príspevok z rozpočtu EP, informoval portál DeutscheWirtschaftsNachrichten.

Myšlienkou je okrem socialistov nadšený len málokto. Liberáli sa boja, že to bude ďalší krok k politickej cenzúre a legálny prostriedok pomsty voči politikom a stranám, ktoré majú iné presvedčenie. Uvádzajú, že princípom demokracie je právo slobodne vyjadriť svoj názor, čo by tento návrh značne obmedzoval.

V minulosti už bol za svoje slová napríklad pokutovaný britský europoslanec a euroskeptik Nigel Farage. Počas svojho vystúpenia v europarlamente raz totiž vyhlásil, že prezident EÚ Herman Van Rompuy "je asi tak charizmatický ako vlhká handra".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu