Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi s mastnou pokutou od EÚ: Za oneskorenie zaplatia 250 tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes uviedol, že Českej republike pripadá povinnosť zaplatiť paušálnu sumu 250.000 eur z dôvodu nesplnenia povinností vyplývajúcich z rozsudku Súdneho dvora týkajúceho sa dôchodkového poistenia zamestnancov.

Členské štáty majú voľnosť pri organizovaní svojich dôchodkových systémov a rozhodovaní o úlohe každého z troch "klasických pilierov" dôchodkového systému na svojom území.  Hoci členské štáty majú pri úprave tejto oblasti voľnosť, prijala EÚ smernicu o inštitúciách zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia s cieľom umožniť im pôsobiť cezhranične. 

Česká republika - ktorej dôchodkový systém nezahŕňa druhý pilier a ktorá nedovoľuje usadenie inštitúcií zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia na svojom území - neprebrala niektoré ustanovenia smernice v rozsahu, v akom tieto ustanovenia ukladali povinnosti členským štátom, na ktorých území sa takéto inštitúcie usadené. 

Súdny dvor, na ktorý sa Európska komisia obrátila so žalobou o nesplnenie povinnosti, v rozsudku vydanom 14. januára 2010 rozhodol, že Česká republika si nesplnila povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo smernice.  Aj keď český dôchodkový systém nezahŕňa druhý pilier, podľa Súdneho dvora bol tento členský štát povinný prevziať všetky požiadavky stanovené smernicou. Česká strana mala vytvoriť transparentný právny rámec, aby všetky subjekty v tomto štáte i v EÚ vedeli, aké sú ich práva a povinnosti pre prípad, že by sa Česká republika rozhodla doplniť svoj dôchodkový systém druhým pilierom.

Komisia konštatovala, že Česká republika si nesplnila povinnosti vyplývajúce z tohto rozsudku, a vyzvala ju, aby do 28. januára 2011 tomuto rozsudku vyhovela.  Vzhľadom na to, že česká vláda neprijala nevyhnutné predpisy, obrátila sa EK znovu na Súdny dvor. V priebehu konania pred Súdnym dvorom Česká republika splnila povinnosti vyplývajúce z predmetného rozsudku k 31. augustu 2011, keď bol vyhlásený a nadobudol účinnosť zákon, ktorý plne integruje smernicu do vnútroštátneho práva.

Komisia však trvala na tom, aby Česku bola uložená paušálna suma vo výške 3,3 milióna eur za dobu neplnenia povinností vyplývajúcich z rozsudku od vyhlásenia rozsudku v roku 2010 do nadobudnutia účinnosti tohto zákona.

Vzhľadom na to, že Česká republika preukázala lojálnu spoluprácu s EK a smernicu splnila, stanovil Súdny dvor konečnú výšku pokuty na 250.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu