Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zemanova viróza ovládla svet: Na českom prezidentovi sa baví celá zemeguľa!

Miloš Zeman, Miroslav Kalousek. Zobraziť galériu (4)
Miloš Zeman, Miroslav Kalousek. (Zdroj: int)

MOSKVA/WASHINGTON - Zábery s potácajúcim sa českým prezidentom Milošom Zemanom pri korunovačných klenotoch upútali pozornosť nezávislej televízie v Moskve, aj renomovaného denníka vo Washingtone. Zemanova indispozícia, objasňovaná Pražským hradom ako viróza, Rusom dokonca pripomenula časy prvého prezidenta Borisa Jeľcina, presláveného opileckými výstrelkami.

"Prezident Miloš Zeman sa objavil na výstave zreštaurovaných korunovačných klenotov vo veselej nálade, mierne povedané. Aspoň podľa očitých svedkov. Prišiel neistým krokom, potácal sa a raz takmer spadol, než sa oprel o stenu," uviedla obľúbená internetová televízia Dožď v satirickej relácii Amoral (Nemorálnosť).

Zemanov výkon inšpiroval básnika Dmitrija Bykova k celej poéme o českom prezidentovi, tak preslávenom ostrím svojho jazyka aj "vyberaným" slovníkom, že až pripomína Jeľcina - "a, mimochodom, tiež pije", dodal bard.

Hoci hercovi Michailovi Jefremovi sa na obrazovke pri prednese Bykovových veršov o bohatierskom zápolení českého prezidenta s prípitkami na ruskom veľvyslanectve motá jazyk čím ďalej viac, nemožno prepočuť záverečné varovanie "malicherným" českým kritikom pred ruskou skúsenosťou: Lepšie pár rokov znášať opilca, než aby ho "naveky" vystriedal abstinent, ako tvrdí básnik v narážke na zmenu ruských pomerov po tom, čo bohéma Jeľcina pri kormidle moci vystriedal vždy triezvy bývalý dôstojník tajnej služby KGB Vladimir Putin.

Nad otázkou, či Zeman bol pri ceremónii opitý, si láme hlavu aj The Washington Post. Každopádne Zeman vyzeral poblednuto a toľko sa potácal a kymácal, že podozrenie mnohých krajanov sa zdá byť opodstatnené. Americký komentátor síce pripustil, že prezidentovu reputáciu až tak dobre nepozná, ale podľa pražskej tlače Zemanov vrelý vzťah k alkoholu nie je žiadne tajomstvo.

Washington Post
Zobraziť galériu (4)
Washington Post  (Zdroj: int)

"Bol, či nebol?" uťahujú si aj menej známe americké denníky z otázky o Zemanovej (ne)opitosti v prevzatom príspevku agentúry AP. Tá pripomenula ako prívaly vtipov o "viróze", tak aj holú skutočnosť, že Česi sú najväčšími konzumentmi piva na svete a že sám Zeman, náruživý fajčiar, milovník tučných pochúťok a becherovky, svoje neresti rád vychvaľuje.

Počas prezidentskej kampane svoje pitie obhajoval aj verejnou výzvou, že keď ho niekto niekedy v živote videl opitého, tak nech povie kedy.

O Zemanovi píše aj britský Daily Mail.
Zobraziť galériu (4)
O Zemanovi píše aj britský Daily Mail.  (Zdroj: int)

Trampoty českého prezidenta si všimli aj v Austrálii.
Zobraziť galériu (4)
Trampoty českého prezidenta si všimli aj v Austrálii.  (Zdroj: int)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu