Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Polícia zverejnila unikátne zábery z výbuchu v Prahe: Takto to buchlo!

Pri výbuchu sa zranilo 43 ľudí.
Pri výbuchu sa zranilo 43 ľudí. (Zdroj: Polícia ČR)

PRAHA - Nedávny výbuch v pražskej Divadelnej ulici spôsobil unikajúci plyn z potrubia pod chodníkom niekoľko metrov pred poškodeným domom. Kriminalisti to zistili tlakovou skúškou potrubia. Na mieste sú teraz vzpery, ktoré dom podopierajú. K miestu úniku sa kriminalisti dostanú až vo chvíli, keď ich odstránia.

Silný výbuch nastal v štvorpodlažnom dome v pondelok 29. apríla dopoludnia. Explózia zranila štyri desiatky ľudí a poškodila okolité domy. Škody sa odhadujú na desiatky miliónov českých korún, ich sčítanie ale ešte neskončilo. "Kriminalisti opätovne žiadajú, aby sa ten kto tak ešte neurobil, dostavil nahlásiť vzniknuté škody v súvislosti s týmto výbuchom," uviedol pražský policajný hovorca Jan Daněk.

V jednej časti poškodenej budovy sú prepadnuté stropy a vychýlila sa stena do ulice. Len tieto škody budú stáť najmenej 20 až 30 miliónov korún, uviedol už skôr hovorca poisťovne Generali Jiří Cívka. Ďalšie miliónové škody vznikli v Galérii Zdeňka Sklenáře, ktorá v dome sídli. Tlaková vlna zničila rad originálnych diel. Škody vzniknú aj na ušlom nájomnom, na zdraví a majetku ľudí, na okolitých domoch alebo zaparkovaných autách.

Výbuch naviac vyrazil časť sklenených výplní Národného divadla a Novej scény. Neďaleká Akadémia vied a dve fakulty Univerzity Karlovej majú zničené knižnice, učebne i kancelárie. Školy museli na niekoľko dní obmedziť svoju prevádzku.

Väčšina zranení bola ľahkého charakteru, dvaja ľudia však mali vážne poranenia. Jeden utrpel otras mozgu, poranil si ramenný kĺb a operovali ho v Nemocnici Milosrdných sestier sv. Karla Boromejského, druhý skončil s trieštivou zlomeninou nohy v nemocnici v Motole. Ostatných zranených, ktorých záchranári previezli z miesta nešťastia do pražských nemocníc, ošetrili lekári ambulantne.

Výbuch v Prahe3

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu