Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Priznanie tajných: Vláda špicľuje emaily, telefonáty aj kreditné karty, bude to ešte horšie!

Centrála NSA v Marylande Zobraziť galériu (2)
Centrála NSA v Marylande (Zdroj: theepochtimes.com)

WASHINGTON - Vo svete sa ozýva čoraz viac hlasov o tom, že americká vláda má, ľudovo povedané, prsty vo všetkom. Zrejme to nebude ďaleko od pravdy, pretože jej bývalí agenti nedávno potvrdili, že Washington nahráva všetky telefonáty a e-maily. Nielen domáce, ale dokonca aj zahraničné.

Od roku 2001, kedy došlo v New Yorku k teroristickému útoku, Spojené štáty vyhlásili vojnu terorizmu. Tamojšia vláda sa však po nich uchýlila k praktikám, ktoré sú tak trochu rozporuplné.

Dvaja bývalí agenti Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) prehovorili o tom, že Washington prostredníctvom tajnej odpočúvacej siete monitoruje všetky hovory a emailovú komunikáciu, aby mal prehľad o tom, kde sa čo udeje a či náhodou nehrozí ďalšie nebezpečenstvo. USA sa podľa jedného z nich tak čoraz viac začína podobať na "totalitný štát".

"Žiadna digitálna komunikácia nie je bezpečná. Tieto veci sú podrobne sledované, či sa vám to páči alebo nie," vysvetlil bývalý protiteroristický agent FBI Tim Clemente s tým, že nie odpočúvaná len domáca komunikácia, ale aj tá zahraničná.

Kvôli skladovaniu získaných informácií buduje americká vláda neďaleko mesta Bluffdale v Utahu stredisko nazvané Utah DAta Center. Práve tu sa budú archivovať všetky typy komunikácie vrátane mobilných hovorov, obsahu súkromných emailov, histórie vyhľadávania na internete, ale aj informácií súvisiacich s ľudskou činnosťou, ako napríklad pokuty za parkovanie či záznamy o tom, čo ste si kedy a kde kúpili prostredníctvom platobnej karty. Výstavba zariadenia, ktoré je výstižne prezývané"Špionážne centrum", stojí približne dve miliardy dolárov (1,53 miliardy eur), a mala by byť dokončená v októbri tohto roku.

Utah Data Center bude schopné uskladniť až trilión terabytov dát
Zobraziť galériu (2)
Utah Data Center bude schopné uskladniť až trilión terabytov dát  (Zdroj: facilitiesmagazine.com)

Vládna agentúra spomínané obvinenia rázne odmieta a tvrdí, že ide len o "fámu". Lenže, ako sa hovorí, bez vetra sa ani lístok nepohne. A tak je tomu zrejme aj v tomto prípade. Pred časom totiž technik telekomunikačnej spoločnosti AT&T Mark Klein pre denník Washington Post povedal, že jeho nadriadení umožnili Národnej bezpečnostnej agentúre prístup k telefonickým hovorom aj emailom svojich zákazníkov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu