Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Muž, ktorý odhalil americkú špionáž na internete, obetoval svoju lásku!

Lindsay Millová si nerobí veľké nádeje. Zobraziť galériu (6)
Lindsay Millová si nerobí veľké nádeje. (Zdroj: SITA, Facebook)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti v pondelok začalo vyšetrovanie úniku informácií, ku ktorému sa priznal technický poradca pre americkú tajnú službu CIA Edward Snowden (29). Ten v súčasnosti býva v Hongkongu a chce požiadať o politický azyl v niektorej ďalšej krajine. Svoju priateľku, tanečnicu Lidsay Millovú (28), však zanechal na Havaji, kde čaká, ako dopadne ich láska.

Dvojica sa pravdepodobne dala dokopy v roku 2009 v Japonsku a Lindsay muža svojich snov odvtedy nasledovala po celom svete. Na svojom blogu prezradila, že bol vždy pre ňu veľmi tajomným človekom, ktorý odišiel bez toho, aby vedela, kam ide a čo robí. Zdá sa však, že city neboli iba jednostranné. Podľa rodinných priateľov bola tanečnica pre Snowdena veľkou láskou, s ktorou chcel stráviť zvyšok života, ale všetko hodil za hlavu kvôli odhaleniu nekalej činnosti americkej vlády.

Muž, ktorý odhalil americkú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Priatelia sa domnievali, že dvojica odišla do Hongkongu spolu, aby sa tam mohla zosobášiť, keďže vraj išlo o pre nich výnimočné miesto, ale po prevalení tajného protiteroristického programu s názvom PRISM (Prisma) zostala Lidsay na Havaji a Snowden ušiel do Hongkongu sám.

Podľa vlastných slov existenciu programu odhalil preto, aby ochránil "základné slobody ľudí na celom svete". O svojom kroku dlho rozmýšľal a nakoniec dospel k názoru, že jeho vlasť buduje neodôvodniteľnú a tajnú špionážnu mašinériu, ktorá špehuje každého Američana.

Lidsay zatiaľ podľa dostupných informácií vystupuje ako tanečnica pri tyči v istej havajskej akrobatickej skupine a zostali jej len oči pre plač, s čím sa zdôveruje na svojom blogu. "Môj svet sa otvoril a zavrel naraz. Takže som stratená na mori bez kompasu." Aj takúto vetu si môžu prečítať jeho návštevníci.

Muž, ktorý odhalil americkú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Sama sa na ňom opísala ako extrovertka, ktorá nemá problém chodiť nahá, keď sa jej zachce, pričom Snowden bol presne opačný typ. Aj napriek tomu však teraz "roní slzy nad klávesnicou" a musí sa zmieriť s tým, že "život niekedy nedovoľuje povedať si zbohom".

Podľa Guardianu Snowden odišiel do Hongkongu z Havaja pred troma týždňami a je ochotný obetovať všetko, pretože nemôže s čistým svedomím dovoliť, aby americká vláda zničila súkromný život, slobodu internetu a základné slobody. Slovami "nič dobrého" odpovedal na otázku, čo sa s ním stane ďalej. Predpokladá, že už nikdy znovu nenadviaže kontakt so svojou rodinou alebo priateľmi.

Muž, ktorý odhalil americkú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Edward Snowden a azyl

Snowden neskončil strednú školu, skúsil absolvovať výcvik v armádnych zálohách, ale po štyroch mesiacoch odtiaľ odišiel. Potom sa stal ochrankárom, uviedla agentúra Reuters. Teraz sa Američan stal známym po celom svete ako muž, zodpovedný za zverejnenie informácií o rozsiahlych programoch na získavanie informácií, ktoré realizovala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), jedna z najtajnejších vládnych agentúr v Spojených štátoch.

Denník The New York Times tvrdí, že mladík opustil hotel a nie je jasné, či sa stále nachádza na čínskom autonómnom území. Podľa agentúry AFP mu odchod z čínskeho územia odporučila aj jedna čínska poslankyňa, podľa ktorej by ho miestne úrady Washingtonu vydali.

Médiá informovali, že Snowden zamýšľa požiadať o azyl napríklad na Islande. Ako občan USA môže cestovať na Island bez víza a hneď o azyl požiadať. Než úrady o jeho prípade rozhodnú, čo môže podľa agentúry Reuters trvať vyše roka, nemôže byť vydaný do vlasti. Tam mu hrozí mnohoročné väzenie.

Edward Snowden
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu