Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Orbán: Maďarsko si stavia zvláštny svet na spôsob Lega

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ – Maďarsko stavia svoj zvláštny svet takmer podľa vzoru dánskej spoločnosti na výrobu hračiek Lego. Vyhlásil to dnes pri položení základného kameňa nového výrobného závodu vo východomaďarskej Nyíregyháze maďarský premiér Viktor Orbán.

Hospodárska kríza podľa neho ukázala, že von z krízy sa dostanú iba tie národy, ktoré v globálnej súťaži dokážu vytvoriť niečo špecifické. Podľa tlačovej agentúry MTI Orbán povedal, že aj jeho vláda sa v roku 2010 pustila do projektu, ku ktorému je potrebná obrovská dávka nápaditosti a fantázie, rovnako ako k stavebnici Lego.

 "Maďari sa musia pustiť do projektu, v rámci ktorého z prvkov 21. storočia prakticky prebudovali svoju krajinu, ktorá sa kvôli rôznym vnútorným, vonkajším, historickým, politickým a hospodárskym vplyvom dostala takmer ku krachu," konštatoval predseda maďarskej vlády a podotkol, že Maďarsko nejde cestou šablón, ale hľadá svoju vlastnú cestu.

Maďarská vláda 15. apríla uzatvorila ďalšiu zo strategických dohôd so subjektmi podnikateľskej sféry. Štátny tajomník zodpovedný za zahraničné vzťahy a zahraničnú ekonomiku Péter Szijjártó podpísal zmluvu s investičným riaditeľom dánskej spoločnosti Lego Manufacturing Martinom Švejdom.

Spoločnosť na výrobu hračiek, ktorej sídlo je v dánskom Billunde, založila v roku 2009 výrobný závod v Nyíregyháze. Zamestnáva tam 1200 ľudí, počet zamestnancov však plánujú rozšíriť o 250. Okrem Maďarska má výrobné závody v Česku a Mexiku.

Švejda ocenil uzavretie dohody a poznamenal, že Nyíregyháza je dôležitým závodom Lega, vyrábajú v ňom všetky Duplo kocky a tvorí pätinu celkovej kapacity odlievarní spoločnosti. Súčasná maďarská vláda podpísala už takmer desiatku strategických dohôd, prvá bola vlani so spoločnosťou Coca-Cola. Podľa Orbána cieľom takýchto vzájomne výhodných dohôd je presadzovať záujmy maďarského národného hospodárstva a občanov Maďarska. "V budúcnosti budú úspešné krajiny, ktoré uzatvoria čo najviac takýchto dohôd s globálnymi spoločnosťami," konštatoval vtedy premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu