Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Je to terorista? Záhadná postava na streche v čase výbuchu!

(Zdroj: Twitter)

BOSTON - Včerajší bombový útok na bostonský medzinárodný maratón pripravil o život troch ľudí a ďalších najmenej 140 podľa zdravotníkov zranil. Prezident Barack Obama na tlačovej konferencii oznámil, že pôvodcu útoku ani jeho motív zatiaľ vyšetrovatelia nepoznajú. Na internete sa však objavili zábery, ktoré vyvolali veľký ohlas a vznik konšpiračných teórií.

Majiteľ účtu na Twitteri, ktorý paroduje hudobníka Franka Oceana, zverejnil fotografiu "temnej postavy", ktorá mala okamžite tisíce zdieľaní. "Kto je ten chlap na streche?" položil otázku, ktorú však zatiaľ nikto dostatočne nezodpovedal. Iní sa zase pýtali, prečo o tom médiá ešte neinformovali. Neexistuje ale žiadny dôkaz, že by mal neznámy muž v čiernej bunde čokoľvek spoločné s útokmi.

Ďalší užívateľ Twitteru sa snažil všetkých ubezpečiť, že malo ísť iba o bezpečného pracovníka maratónu, ale ani to ľudí nezastavilo v tom, aby formulovali svoje vlastné zábery. Zdá sa, že tak ako v prípade teroristického útoku na Dvojičky 11. septembra 2001 alebo zavraždenie J. F. Kennedyho, aj tentokrát sa neverci snažia za všetkým vidieť akéhosi "démona".

Podľa odborníkov ľudia milujú konšpiračné teórie, pretože im to popri strachu a bezmocnosti pomáha dodať falošný pocit kontroly.

Je to terorista? Záhadná
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa televízie CNN explózie v Bostone spôsobili neveľké, nie príliš odborne vyrobené nálože ukryté v odpadkových košoch rozmiestnených pozdĺž maratónskej trate. Nálože boli údajne pomerne primitívne, neobsahovali vysoko explozívny materiál.

V Bostone a okolí našli údajne americkí vyšetrovatelia päť ďalších nevybuchnutých trhavín. Podľa denníka The Wall Street Journal získané informácie vyhodnocujú experti. Televízia CNN uviedla, že vyšetrovatelia dosiahli pokrok a "aktívne sledujú niekoľko stôp".

Agentúra Reuters s odvolaním sa na mienku bezpečnostných expertov napísala, že okolnosti incidentu ukazujú na útok islamských extrémistov alebo amerických protivládnych radikálov. Policajti analyzujú videozáznamy získané z rôznych zdrojov a žiadajú obyvateľstvo, aby oznamovalo akékoľvek podozrivé skutočnosti.

Celú 42-kilometrovú trasu maratónu polícia starostlivo skúma v nádeji, že narazí na nejaké dôkazy. Bostonského maratónu sa aktívne zúčastnilo okolo 27 000 ľudí a ďalších pol milióna sa behu prizeralo. Polícia preto predpokladá, že získa na analýzu dostatok obrazového materiálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu