Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Masaker na bostonskom maratóne: Bomba vybuchla pri slovenskej vlajke!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

BOSTON - Včerajší bombový útok na medzinárodnom maratóne v Bostone pripravil o život troch ľudí, vrátane malého chlapca a ďalších najmenej 140 podľa zdravotníkov zranil. Ako ukazujú krvavé zábery z miesta tragédie, jeden z dvoch výbuchov sa odohral priamo pri slovenskej vlajke. Vystrašení bežci a návštevníci zostali v šoku. Zovšadiaľ sa začal ozývať krik a plač.

Bomby vybuchli v dave pri cieľovej rovinke tradičného bostonského maratónu, ktorý každý rok organizujú pri príležitosti štátneho sviatku Dňa patriotov. V uliciach povzbudzovali účastníkov maratónu desaťtisíce ľudí. K explózii došlo o 14.45 h miestneho času, približne dve hodiny po tom, ako prvý spomedzi 27 000 bežcov preťal cieľovú pásku. Na trati bolo aj minimálne sedem Slovákov. Podľa nášho ministerstva zahraničných vecí sú však v poriadku.

Vyšetrovanie podľa neoficiálnych informácií zrejme vylúčilo možnosť samovražedného útoku. Pakistanské islamistické hnutie Taliban zodpovednosť za útok odmietlo. "Nevieme, kto to urobil, ani prečo," konštatoval na tlačovej konferencii prezident Obama. "Nech ale nie je pochýb o tom, že to zistíme. Nech to bol ktokoľvek, pocíti ruku spravodlivosti," vyhlásil šéf Bieleho domu.

Podľa televízie CNN explózie v Bostone spôsobili dve neveľké, nie príliš odborne vyrobené nálože ukryté v odpadkových košoch. Nálože boli umiestnené približne 100 metrov od seba a pre zvýšenie účinku obsahovali podľa informácií z vyšetrovania ostré kovové šrapnely. Guvernér amerického štátu Massachussetts dementoval správy o ďalších náložiach. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bostone Deval Patrick povedal, že jediné bomby, ktoré tam boli, boli tie, ktoré v pondelok vybuchli.

Masaker na bostonskom maratóne:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: boston globe)

Vyšetrovatelia pátrajú po možných páchateľoch a sledujú niekoľko stôp. Uskutočnili domovú prehliadku na predmestí Bostonu, pri ktorej zabavili možný dôkazný materiál. Analyzujú tiež videozáznamy získané z rôznych zdrojov a žiadajú obyvateľov, aby oznamovali akékoľvek podozrivé skutočnosti.

Šéfka senátneho výboru pre kontrolu tajných služieb Dianne Feinsteinová novinárom povedala, že americké rozviedky nemali vopred žiadne signály, ktoré by svedčili o pripravovanom útoku. Kontrolu nad vyšetrovaním prevzala bostonská expozitúra FBI. Jej vedenie pristupuje k udalostiam v Bostone ako k teroristickému činu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu