Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stav Nelsona Mandelu (94) sa zlepšuje, mal pokojný deň

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Zdravotný stav bývalého juhoafrického Nelsona Mandelu sa ďalej zlepšil, informovala juhoafrická vláda. Deväťdesiatštyriročný hrdina boja proti apartheidu strávil štvrtý deň v nemocnici, kde sa lieči zo zápalu pľúc, uviedla agentúra Associated Press.

"Bývalý prezident Nelson Mandela mal pokojný deň," uviedla juhoafrická vláda vo vyhlásení. Dodala, že lekári, ktorí Mandelu liečia, oznámili "ďalšie zlepšenie jeho stavu".

Mandela počas svojho 27-ročného boja proti rasistickej vláde v JAR ochorel na tuberkulózu. Problémy s pľúcami ho trápia opakovane.

Exprezidenta naposledy prijali do nemocnice v Pretórii 9. marca, avšak na druhý deň ho prepustili. Podľa vládneho komuniké išlo len o plánovanú kontrolu jeho zdravotného stavu, pričom lekári konštatovali, že sa mu darí dobre.

Vlani v decembri strávil laureát Nobelovej ceny za mier na klinike v Pretórii strávil takmer tri týždne, keď trpel pľúcnou infekciou a podrobil sa operácii žlčových kameňov. Išlo o Mandelov najdlhší pobyt v nemocnici od roku 1990, keď ho prepustili z dlhoročného väzenia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu