Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Prezident JAR Zuma: Mandelov stav je stále kritický

Nelson Mandela Zobraziť galériu (2)
Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Zdravotný stav bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici v Pretórii, je naďalej kritický, informoval dnes prezident JAR Jacob Zuma.

Zuma na tlačovej konferencii ubezpečil, že lekári podnikajú všetko pre to, aby Mandela dostal potrebnú zdravotnú starostlivosť a komfort. Do bližších podrobností ohľadom Mandelovho stavu prezident nechcel zabiehať, keďže nie je lekár. Ubezpečil však, že "Mandela je v dobrých rukách".

Mandela, známy aj pod svojím domorodým menom Madiba, je od vlaňajšieho decembra hospitalizovaný už po štvrtý raz, a to kvôli ďalšej pľúcnej infekcii.

Ako pripomínajú svetové tlačové agentúry, správy o Mandelovi neboli ešte nikdy také pesimistické ako teraz - keďže vláda pred niekoľkými hodinami vydala správu, že jeho stav je kritický, a vyzvala "národ a svet, aby sa zaňho modlili".    

Mandela je známym bojovníkom proti apartheidu a za svoju politickú angažovanosť získal aj Nobelovu cenu za mier. Počas vlády belošskej menšiny Mandela strávil vo väzení 27 rokov. Na slobodu sa dostal v roku 1990 a potom zohral vedúcu úlohu v politickom živote JAR.

Keď ním vedený Africký národný kongres zvíťazil v prvých všerasových parlamentných voľbách v dejinách JAR, Mandelu novozvolený parlament v máji toho istého roku zvolil za prvého černošského prezidenta v dejinách Juhoafrickej republiky.

Z funkcie prezidenta JAR odstúpil v roku 1999 a približne desať rokov sa už politicky neangažoval. Na verejnosti sa naposledy objavil na finále svetového pohára vo futbale v Johannesburgu v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu