Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratná správa na Veľkú noc: Turínske plátno s tvárou Ježiša Krista je pravé!

Odtlačok tváre na Turínskom plátne.
Odtlačok tváre na Turínskom plátne. (Zdroj: radiovaticana.cz)

BRATISLAVA - Legendárne Turínske plátno po dvoch vedeckých testoch vykazuje rovnaké vlastnosti, aké mali plátna pred zhruba dvetisíc rokmi. Nové informácie tak potvrdzujú teóriu, že plátno skutočne pochádza z čias Krista a nie zo stredoveku, ako nasvedčovali rádiokarbónové skúšky.

O novom objave informujú noviny Korea Times. Odvolávajú sa na knihu profesora Giulia Fantiho z Padovskej univerzity a novinára Saveria Gaetu. "Autori testovali vlákna z plátna a porovnali ich s rôznymi vzorkami plátna starého od tritisíc rokov až po súčasnosť," píšu noviny. Obaja sa snažili dokázať, že plátno nie je stredoveký podvrh a údajne v tom uspeli. Plátno podrobili niekoľkým testom, medzi nimi aj infračervenému žiareniu a spektroskopií. Zistili, že plátno pochádza z obdobia od roku 300 pred Kristom do roku 400 nášho letopočtu.

Táto informácia je v rozpore so staršími rádiokarbónovými skúškami. Tie už v osemdesiatych rokoch určili vek plátna na obdobie rokov 1260-1390. Podľa oponentov však vedci pri týchto skúškach nebrali do úvahy možnosť, že plátno mohlo byť vystavené vlhkosti, alebo požiaru. To všetko by malo vplyv na obsah uhlíka v plátne. Práve podľa obsahu rádioaktívneho uhlíka dokáže rádiokarbónová metóda určiť vek predmetu.

Katolícka cirkev Turínske plátno dlhodobo stráži a autorom knihy ho rovnako odmietla poskytnúť. Testovali tak jediné vlákna, ktoré sú k dispozícií. A to sú tie, na ktorých sa v osemdesiatych rokoch konala rádiokarbónová skúška.

Aktuálne sa cirkev rozhodla plátno sprístupniť televíznym kamerám, ako dar odchádzajúceho pápeža Benedikta XVI. veriacim.

Turínske plátno je dlhé zhruba 15 metrov a je vzácne tým, že je na ňom odtlačená takmer kompletná postava muža, ktrorého tvár pripomína Kristovu. Odtlačok tela má navyše stopy po ranách presne tam, kde ich mal mať ukrižovaný Ježiš, teda vrátane rany v boku. Ďalšie plánované vystavenie plátna sa má konať v roku 2025. Dovtedy si veriaci môžu pomôcť napríklad aplíkáciou Sindone 2.0, ktorá do smartfónov prinesie snímku plátna vo vysokom rozlíšení.







 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu