Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slávne turínske plátno, v ktorom bol zabalený Ježiš: Môžete ho opäť vidieť na vlastné oči!

Návštevníci si môžu po piatich rokoch opäť prezrieť slávne Turínske plátno. Zobraziť galériu (8)
Návštevníci si môžu po piatich rokoch opäť prezrieť slávne Turínske plátno. (Zdroj: radiovaticana.cz)

TURÍN - Preslávené turínske plátno, do ktorého bolo podľa tradície zahalené telo Ježiša Krista po zvesení z kríža, bolo dnes po piatich rokoch znovu vystavené pre verejnosť v turínskej katedrále. Pre veriacich je na záhadnej látke odtlačok Kristovho tela a krv z rán, ktoré utŕžil pri bičovaní, mučení a ukrižovaní. O jeho autenticite doteraz panujú spory.

Rubáš s rozmermi 1 x 4 metre, označovaný za jednu z hlavných kresťanských relikvií, bude v Turíne k videniu do 24. júna. Pred piatimi rokmi si ho prišlo pozrieť viac než milión ľudí. Sprístupnenie plátna dnes doprevádzal slávnostnou omšou turínsky arcibiskup Cesare Nosiglia. Medzi návštevníkmi podľa agentúry DPA nebude chýbať ani pápež František, ktorý je v Turíne očakávaný 21. júna.
 
 
V severotalianskom meste je relikvia uchovávaná od roku 1578. Vedci uhlíkovou metódou už v roku 1988 zistili, že plátno zrejme pochádza zo stredoveku, z 13. alebo 14. storočia. Niektorí však namietajú, že datovanie môže byť skreslené znečistením a požadujú analýzu väčšej vzorky. To však Vatikán odmieta.
 
 
Testy tiež nevysvetlili, ako sa na plátno dostal odtlačok muža s ranami podobným tým, ktoré podľa biblie utŕžil Kristus. Na konci roku 2009 vatikánska vedkyňa na základe skúmania nápisu na plátne oznámila, že bolo použité na zakrytie Ježišovho tela.
 
 
Podľa arcibiskupa Nosiglii je záujem o turínskej plátno mimoriadny a do Talianska sa schádzajú aj mnoho pútnikov, ktorí už relikviu videli. Plátno bolo krátko vystavené na Bielu sobotu v roku 2013, kedy mala príležitosť nakrútiť ho talianska televízia. Verejnosti bol rubáš naposledy predstavený v roku 2010.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu