Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Vojnová mapa Severokórejcov: Na tieto mestá chcú poslať rakety!

Severná kórea, Kim Čong-un, vojna, mapa Zobraziť galériu (3)
Severná kórea, Kim Čong-un, vojna, mapa (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Na Kórejskom poloostrove sa stupňuje napätie, komunistický sever po tom ako zrušil prímerie, vyhlásil vojnový stav. Aktuálne kolujú po svete fotografie z tajného bunkra severokórejského diktátora Kim Čong-una. V pozadí je mapa Spojených štátov aj s údajnými trajektóriami balistických rakiet, ktoré by nenávidenú mocnosť mali zasiahnuť.

Svetové agentúry zverejnili sériu záberov, ktorá má pochádzať z veliteľského strediska severokórejskej armády. Zábery údajne zachytávajú Kim Čong-una vo chvíli, keď podpisuje rozkaz na uvedenie balistických rakiet do pohotovosti. V pozadí visí mapa Spojených štátov s čiarami, ktoré zrejme naznačujú predpokladané dráhy vystrelených rakiet.

Severná kórea, Kim Čong-un,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Mapa s nápisom "útok na americkú pevninu" zrejme označuje ako ciele Havaj, a mestá Washington, Los Angeles a Austin. Severokórejský režim je však aj z minulosti známy tým, že podobné fotografie si rád prifarbuje.

Britský denník Daily Mail zverejnil fotografiu, na ktorej experti z univerzity v Alabame porovnali skutočnú mapu USA s tou, ktorá visí za Kimom.

Fotografia z denníka Daily Mail:
Zobraziť galériu (3)
Fotografia z denníka Daily Mail:  (Zdroj: Daily Mail)

Po predĺžení čiar ponad skutočnú mapu USA to vyzerá, že plánovaná strela by minula všetky dôležité ciele. Nie je preto vylúčené, že severokórejský režim vypustil fotografiu do sveta iba ako nešikovný nástroj propagandy. Viacero médií pritom tvrdí, že hoci Severná Kórea má atómové bomby, ako aj balistické rakety, ešte stále nedokáže vyrobiť tak malú atómovú bombu, ktorá by sa dala umiestniť do hlavice rakety. Technicky tak zrejme zatiaľ nedokáže zasiahnuť Spojené štáty.

Samotný Daily Mail tvrdí, že Sever sa zrejme do otvorenej vojny nepustí.

Kórejská vojna z rokov 1950-53 sa skončila iba prímerím, nie mierovou dohodou. Dohodu o prímerí však Severná Kórea nedávno vypovedala.

 

 

.


 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu