Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea vyhlásila vojnový stav voči Južnej Kórei!

Severná Kórea vyhlásila vojnový stav voči Južnej Kórei Zobraziť galériu (7)
Severná Kórea vyhlásila vojnový stav voči Južnej Kórei (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea dnes vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei. Uvádza sa to v oficiálnom vyhlásení, ktoré zverejnila severokórejská tlačová agentúra KCNA.

"Odteraz vzťahy medzi severom a juhom vstupujú do vojnového stavu a všetky otázky, ktoré vyvstanú medzi severom a juhom, budú riešené zodpovedajúcim spôsobom," píše sa v komuniké, spoločne vydanom vládou, komunistickou stranou a ďalšími orgánmi režimu v Pchjongjangu.

Severokórejská armáda bude v tomto smere čakať na ďalšie rozkazy od vodcu Kim Čong-una. Vyhlásenie podľa agentúry Reuters predstavuje ďalší zo signálov vyostrovania napätia na Kórejskom polostrove.

Soul a Pchjongjang však technicky zotrvávajú vo vojnovom stave už 60 rokov, nakoľko sa ich vzájomný konflikt z rokov 1950-53 skončil iba prímerím a nie mierovou dohodou. KĽDR nedávno v rámci vyostrenej rétoriky označila pôvodné prímerie za neplatné.

Severná Kórea v ostatnom čase reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.

Severokórejský vodca Kim Čong-un prikázal v piatok strategickým raketovým silám, aby sa uviedli do pohotovosti k prípadnému útoku na americké vojenské základne v Južnej Kórei a oblasti Tichého oceánu. Reagoval tak na ostrú skúšku "neviditeľného" amerického bombardéra B-2 nad územím Južnej Kórey. Podľa analytikov je rozsiahla vojenská akcia zo strany KĽDR nepravdepodobná, ale existujú obavy z lokalizovaného konfliktu.

Rusko vyzvalo na upokojenie situácie na Kórejskom polostrove

Rusko vyzvalo dnes na upokojenie situácie na Kórejskom polostrove po tom, ako KĽDR oznámila, že vstupuje do "vojnového stavu" s Južnou Kóreou. Soul a Pchjongjang technicky zotrvávajú vo vojnovom stave už 60 rokov, pretože sa ich vzájomný konflikt z rokov 1950-53 skončil iba prímerím, a nie mierovou dohodou. KĽDR nedávno v rámci vyostrenej rétoriky označila pôvodné prímerie za neplatné.

"Dúfame, že všetky zainteresované strany zachovajú maximálnu zodpovednosť a zdržanlivosť a že nikto neprekročí hranicu, spoza ktorej už niet návratu," uviedol podľa Reuters čelný predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Grigorij Logvinov pre tlačovú agentúru Interfax.

Rusko v piatok kritizovalo Spojené štáty za prelet ich "neviditeľných" bombardérov nad Južnou Kóreou v ostatných dňoch, keď ústami ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova vyhlásilo, že zvýšená vojenská aktivita v oblasti Kórejského polostrova môže priniesť napätie, ktoré by sa mohlo vymknúť spod kontroly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu