Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najmenej 48 mŕtvych pri útokoch na šiitské mešity v Bagdade a Kirkúku

Výbuchy si vyžiadali najmenej 48 mŕtvych Zobraziť galériu (6)
Výbuchy si vyžiadali najmenej 48 mŕtvych (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 48 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených si dnes vyžiadali bombové útoky v Iraku, namierené zväčša proti moslimom vyznávajúcim šiitskú vetvu islamu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na iracké bezpečnostné zdroje.

V irackej metropole Bagdad došlo k výbuchom troch bômb nastražených vo vozidlách pred šiitskými mešitami v rôznych častiach mesta, pričom o život prišlo najmenej 13 ľudí zúčastňujúcich sa bohoslužieb. Zranenia utrpelo 100 ďalších osôb.

Najmenej 48 mŕtvych pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Päť obetí si vyžiadal bombový výbuch pred šiitskou mešitou v Kirkúku, meste ktoré je od Bagdadu vzdialené približne 250 kilometrov na sever. Zranenia pri tomto incidente utrpelo ďalších okolo 60 ľudí.

K bombovému útoku, ktorý bol namierený voči kolóne vozidiel so šéfom polície v provincii Mósul, došlo neďaleko tohto mesta na severe Iraku, pričom zranenia utrpeli dvaja členovia ochranky policajného predstaviteľa.

Najmenej 48 mŕtvych pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Od stiahnutia sa amerických vojakov z Iraku v decembri 2011 zažíva Irak takmer každodenné útoky, ktoré vyvolávajú obavy z rozsiahlejšieho obnovenia nábožensky motivovaného násilia v krajine. Krajinu sužuje politická kríza, pri ktorej vláda šiitského premiéra Núrího Malíkího čelí masovým protestom príslušníkov sunnitskej menšiny za údajné presadzovanie zákonov namierených proti nim, poznamenala DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu