Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hospitalizovaný Nelson Mandela reaguje na liečbu pozitívne

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela (94), ktorého v noci na dnes opäť prijali do nemocnice s príznakmi opakovanej pľúcnej infekcie, reaguje na liečbu pozitívne.

Oznámil to dnes podvečer úrad prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Jacoba Zumu s tým, že niekdajší vodca boja proti apartheidu zostáva v nemocnici na pozorovaní. Mandelu prijali krátko pred stredajšou polnocou v nemocnici v hlavnom meste Pretória. Mandela dostal tuberkulózu počas svojho 27-ročného boja proti rasistickej vláde v JAR. Problémy s pľúcami ho trápia opakovane.

Prezident Zuma dnes už skôr ubezpečil, že Mandela, v JAR známy pod klanovou prezývkou Madiba, dostáva najlepšiu možnú lekársku starostlivosť. "Vyzývame obyvateľov Juhoafrickej republiky i svet, aby sa modlili za nášho milovaného Madibu. Máme plnú dôveru v zdravotnícky tím a dôverujeme mu, že urobí všetko, čo bude možné, aby vyzdravel," uviedol Zuma na svojej internetovej stránke.

Súčasne vyzval médiá, aby rešpektovali súkromie Mandelu a jeho rodiny a umožnili lekárom nerušený výkon ich práce. Exprezidenta naposledy prijali do nemocnice v Pretórii 9. marca, avšak na druhý deň ho prepustili. Podľa vládneho komuniké išlo len o plánovanú kontrolu jeho zdravotného stavu, pričom lekári konštatovali, že sa mu darí dobre.

Na klinike v Pretórii strávil laureát Nobelovej ceny za mier vlani v decembri takmer tri týždne, keď trpel pľúcnou infekciou a podrobil sa operácii žlčových kameňov. Išlo o Mandelov najdlhší pobyt v nemocnici od roku 1990, keď ho prepustili z dlhoročného väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu