Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nečas sa spolupodpísaním amnestie trestného činu nedopustil

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Obvodné štátne zastupiteľstvo pre Prahu 1 sa odmietlo zaoberať oznámením na predsedu vlády ČR Petra Nečasa, ktorý sa podľa šéfa Senátu Milana Štěcha a predsedu ústavnoprávneho senátneho výboru Miroslava Antla dopustil trestného činu, keď spolupodpísal novoročnú amnestiu vtedajšieho prezidenta Václava Klausa.

Úrad celú záležitosť odložil, pretože štátni zástupcovia nedospeli k názoru, že by sa Nečas dopustil akéhokoľvek trestného činu. "Nezistili sme, že by niekde bola stanovená premiérovi striktná povinnosť prerokovať túto vec s vládou," citoval dnes internetový server iDNES.cz štátnu zástupkyňu Šárku Pokornú.

"Ja sa stále domnievam, že ústava je silnejšia ako vykonávací zákon a tam je de facto stanovené, že za kroky prezidenta zodpovedá vláda. A nedokážem si predstaviť, ako môže zodpovedať, keď nie je ani informovaná....Myslím si, že je to dosť veľké spochybnenie ústavy," reagoval predseda Senátu Milan Štěch.

Obaja podávatelia oznámenia môžu ešte požiadať o preskúmanie rozhodnutia nadriadené štátne zastupiteľstvo. Podľa Štěcha sa o tom rozhodnú po návrate Antla zo zahraničia. "To ešte zvážime: Aj keby však nebola možná náprava právnymi krokmi, nič to nemení na tom, že morálne prezident, respektíve vláda prepadá," vyhlásil predseda Senátu.

Štěch a Antl sa v marci obrátili na Najvyššie štátne zastupiteľstvo, pretože sa domnievajú, že Nečas sa kontrasignáciou novoročnej amnestie dopustil trestného činu. V liste požiadali šéfa zastupiteľstva Pavla Zemana, aby preskúmal postup predsedu vlády ČR.

Podľa autorov podnetu Nečas tak urobil bez toho, aby rozhodnutie o amnestii predložil vláde a tá ho prerokovala. Podľa ústavy ČR nesie za amnestie zodpovednosť práve vláda. Jej predseda sa tak podľa listu mal dopustiť zneužitia právomocí verejného činiteľa, pretože "znemožnil posúdenie dopadov rozhodnutia o amnestii prezidenta republiky a jeho prerokovanie vládou, čím prekročil svoju právomoc a úplne sa zriekol úlohy ústavnej poistky". Pavel Zeman žiadosť Štěcha a Antla postúpil práve Obvodnému štátnemu zastupiteľstvu pre Prahu 1.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu