Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalší škandál s mäsom? Bravčovinu našli v hovädzine určenej na kebaby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Dánske úrady našli stopy bravčoviny v časti mäsa predávaného ako hovädzina na kebaby. Objavili ju počas inšpekcie vynútenej nedávnym škandálom s konským mäsom a moslimská komunita v krajine teraz žiada prísnejšie kontroly.

Hovorca dánskeho veterinárneho a potravinového úradu v utorok oznámil, že stopy bravčoviny sa našli v hovädzine predávanej dodávateľskou firmou Anadolu Kod.
      
"Povedali nám, že mäso pochádzalo od niektorých ich obchodných partnerov v Poľsku," uviedol hovorca veterinárneho a potravinového úradu, ktorý v rámci škandálu s konským mäsom skontroloval takmer 100 firiem.
      
Anadolu Kod sa na svojej webovej stránke charakterizuje ako popredný producent mäsa na Döner kebaby v Dánsku a Poľsku. Döner kebaby sa pripravujú na zvislom ražni.
      
Dánske noviny Politiken, ktoré už skôr informovali o náleze, uviedli, že dánska moslimská federácia teraz požaduje prísnejšie inšpekcie. Žiada, aby mäso označené ako halál, teda vhodné pre moslimov na konzumáciu, pochádzalo zo zvierat zabitých podľa náboženských pravidiel a aby nebolo v kontakte s bravčovinou.
      
Škandál s konským mäsom vypukol v Európe v januári, keď testy v Írsku odhalili, že niektoré hovädzie výrobky obsahujú aj konskú DNA.
      
Odvtedy sa rozšíril po celom kontinente. Postihol množstvo známych značiek, vyžiadal si stiahnutie výrobkov z obchodov a vyvolal obavy spotrebiteľov aj vládne vyšetrovania, ako v regióne funguje zložitá reťaz spracovania potravín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu