Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mia (3) sa nakazila v inkubátore od špinavých rúk, ochrnula!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Neopatrnosť lekárov zničila život trojročnému dievčatku z Česka. Krátko po narodení sa totiž v dôsledku špinavých rúk personálu nemocnice nakazilo nebezpečnou baktériou. Tá mu nenávratne poškodila mozog. Rodičia teraz žiadajú odškodnenie.

Mia sa so svojou dvojičkou Tinou narodila predčasne. Obe boli napriek nižšej pôrodnej hmotnosti zdravé. Lekári ich pre istotu, ako to v takýchto prípadoch býva, umiestnili do inkubátora. Bábätka sa však dotýkal zdravotník, ktorý si predtým zrejme poriadne neumyl ruky.

Vplyvom toho sa dievčatko údajne nakazilo baktériou, ktorá sa vyskytuje vo vodovodnom potrubí. spôsobila zápal. Dieťaťu sa rozpadlo mozgové tkanivo, takže vôbec nevníma, čo sa deje okolo neho a ani sa nehýbe. Podľa lekárov sa pravdepodobne nedožije dospelosti.

"Povedali nám, že bude ako taký medvedík a nie človek. Tie slová nás úplne zdrvili," povedal Miin otec. Hradecká nemocnica najprv svoju vinu na poškodenom zdraví dieťaťa odmietala, potom ale pripustila, že tragédia sa nemusela stať, keby si každý, kto sa dotýkal dvojičiek, predtým vydenzifikoval ruky. Zariadenie už pred časom vyplatilo rodičom tri milióny korún (120 tisíc eur) ako náhradu na ochranu osobnosti.

Tí ale teraz žiadajú ďalších 7,5 milióna (300 tisíc) za škodu na zdraví ich dcérky. Zatiaľ to vyzerá tak, že peniaze nedostanú. V posudku, ktorý vypracoval odborník, sa totiž píše, že z stav malej pacientky nebolsledkom porušenia povinností pracovníkov nemocnice. "Inkubátor neslúži na zachovanie sterilného prostredia, ale na zachovanie teploty dieťaťa." 

Toto rozhodnutie však ešte nie je definitívne. Rodičia sa odvolali a ďalšie súdne pojednávanie bolo stanovené na jar. O prípade informoval portál denníka Blesk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu