Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SR má záujem, aby k nám prichádzalo ešte viac maďarských turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Slovensko má eminentný záujem na tom, aby rozvíjalo cestovný ruch, zahraničný cestovný ruch vo vzťahu k susedným krajinám a aby Maďari prichádzali na Slovensko ešte v hojnejšom počte ako doposiaľ.

Povedal to dnes v Budapešti štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko na úvod 36. ročníka medzinárodnej výstavy cestovného ruchu Utazás, na ktorej je Slovensko čestným hosťom.

"Som rád, že môžem povedať, že napríklad v roku 2011 sa počet maďarských turistov na Slovensku zvýšil oproti roku 2010 o 15 percent a tento rastúci trend pokračuje ďalej," konštatoval.

"Tento rok je pre Slovensko veľmi významný, pretože máme isté lákadlá, z hľadiska niektorých udalostí, ktoré môžu byť zaujímavé aj pre Maďarov. Napríklad Košice, ktoré sú európskym hlavným mestom kultúry, a to je nielen o pamiatkach, ktoré v Košiciach sú, ale aj o množstve kultúrnych podujatí, ktoré v tomto roku Košičania ponúknu," dodal Palko.

Podľa jeho slov napríklad spolu s Budapešťou a Krakovom pripravujú Košičania židovský kultúrny festival. Pripomenul, že Košice sú multikulturálnym mestom, kde má maďarská menšina svoje významné zastúpenie.

"V tomto roku slávime 1150. výročie vierozvestcov Cyrila a Metoda, to znamená, že aj táto udalosť bude sprevádzaná mnohými podujatiami i aktivitami. Bratislava bude v máji hostiť milovníkov vína, pretože sa stane  prvýkrát, keď Slovensko, ako jediná krajina z bývalého východného bloku, bude organizátorom celosvetovej súťaže vín. To nie je náhoda, pretože niektoré slovenské vína už získali prvé miesto vo viacerých prestížnych súťažiach o kvalitné víno," uviedol štátny tajomník s poznámkou, že SR ponúka veľa aktivít, ktoré súvisia s oblasťou židovskej kultúry aj v súvislosti s 250. výročím narodenia významného rabína Chatama Sófera.

"Samozrejme Slovensko nie je len o udalostiach, Slovensko je aj o nádherných hradoch, zámkoch, kaštieľoch a trošku ma mrzí, že niektoré hrady chátrajú, pretože Poliaci, Maďari, Česi si vedia viac vážiť kultúrne dedičstvo, ktoré majú. Renovácia hradov a zámkov si samozrejme vyžaduje veľa peňazí, avšak treba si uvedomiť, že naozaj to je to, čo je so Slovenskom späté a nemali by sme na to zabúdať, ale naopak, venovať tomu ešte viac pozornosti," zdôraznil.

O Slovensko je podľa neho na budapeštianskom veľtrhu veľký záujem zo strany médií aj návštevníkov. "Ja osobne sa teším aj záujmu zo strany mojich kolegov. Mal som aj rokovanie so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva, ktorý má v gescii cestovný ruch. Rozprávali sme sa o konkrétnych projektoch, ktoré by mohli byť dobrým príkladom vzájomnej spolupráce medzi Maďarskom a SR," povedal Palko a ako konkrétny príklad uviedol práve spoločný kultúrny festival židovskej kultúry v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu