Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Američania poskytnú sýrskym povstalcom pomoc vo výške 60 mil. USD

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Spojené štáty sľúbili vo štvrtok sýrskym povstalcom nevojenskú pomoc v hodnote 60 miliónov dolárov. Americký minister zahraničia John Kerry to oznámil po rokovaní s predstaviteľmi sýrskej opozície počas konferencie Priatelia Sýrie v Ríme.

USA podľa neho pomoc poskytnú vo forme liekov a potravín počas nasledujúcich mesiacov. "Pôjde o priamu pomoc (povstalcom)," vyhlásil Kerry počas návštevy Talianska, ktorou pokračuje vo svojej prvej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie. Pozorovatelia považujú poskytnutie zdravotníckej a potravinovej pomoci priamo povstalcom za výrazný posun v politike Washingtonu voči Sýrii.

Stretnutie Priateľov Sýrie v Ríme, na ktorom sa zúčastňujú západné a arabské vlády ako aj sýrska opozícia, takisto prisľúbilo priamu pomoc Národnej koalícii sýrskych opozičných a revolučných síl, ktorá združuje opozičné skupiny.

"Ministri sľúbili ďalšiu politickú a materiálnu pomoc národnej koalícii ako jedinému predstaviteľovi sýrskeho ľudu," uviedlo vo vyhlásení Taliansko ako hostiteľ konferencie. Vo vyhlásení tiež konštatovalo nevyhnutnosť dosiahnutia "vyváženosti" medzi vládnymi a opozičnými silami. Medzinárodné spoločenstvo chce podľa neho sýrskym povstalcom pomôcť "v sebaobrane". Vyhlásenie odsudzuje krajiny, ktoré poskytujú zbrane režimu al-Asada a jeho vládu kritizuje za bombardovanie obývaných oblastí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu