Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Konflikt v Sýrii už zasiahol aj EÚ: Pri raketovom útoku zomrel člen delegácie

Catherine Ashtonová
Catherine Ashtonová (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Pri raketovom útoku na predmestie Damasku zomrel v utorok muž, ktorý bol súčasťou delegácie Európskej únie v Sýrii. V stredu o tom informovala šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová. Ahmad Šihádí zomrel počas vydávania humanitárnej pomoc ľuďom na predmestí Darája, kde žil.

„Opätovne vyzývam obe strany, aby podnikli urgentné kroky na zastavenie násilia, ktoré viedlo k úmrtiu približne 100 000 nevinných civilistov a vyše miliónu utečencov, ktorí hľadajú útočisko v susedných krajinách,“ uviedla Ashtonová v stanovisku.

Európska únia stiahla svoj medzinárodný tím z Damasku v decembri 2012 pre zhoršujúce sa násilnosti v krajine, ktorá sa už dva roky zmieta v krvavom konflikte. Miestni zamestnanci v Sýrii ostali, nechodia však do sídla delegácie, ktoré je dočasne zatvorené. Šihádí zomrel v čase, keď Británia a Francúzsko zvyšujú tlak na ostatných členov európskej dvadsaťsedmičky, aby stiahli zákaz dodávania zbraní do Sýrie, kde sa povstalci snažia zvrhnúť režim prezidenta Baššára al-Asada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu