Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rátal Obama aj s týmto? Američania zbroja kvôli vlastnému prezidentovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUTHPORT – Hroziace sprísnenie legislatívy o vlastníctve zbraní po masakri v Newtowne podporuje v USA predaj zbraní. Jeden z najznámejších výrobcov pištolí a pušiek Sturm Ruger vlani predal 1,7 milióna ručných strelných zbraní.

To je o 75 % viac ako v roku 2011 a takmer dvojnásobok v porovnaní s rokom 2010, informovala agentúra DPA. Šéf firmy Sturm Ruger Michael Fifer vo štvrtok (28. 2.) na telefonickej konferencii s analytikmi hovoril o "rekordnom výsledku". Dodal, že na zbrane sa po vyrobení v skladoch nestihne ani usadiť prach, okamžite sa predajú. Priznal, že dopyt sa zvýšil po masakri v Newtowne a znovuzvolení prezidenta Baracka Obamu, ktorý chce obmedziť predaj zbraní. Sturm Ruger predáva strelné zbrane takmer výhradne v USA.

Nárast predaja sa zrýchlil predovšetkým v poslednom kvartáli. V decembri mladík (20) na základnej škole v Newtowne zabil 20 detí a 6 dospelých. Následná diskusia o sprísnení zákona o vlastníctve zbraní podporila predaj, pretože mnohí Američania sa obávajú, že po zmene zákona by mohli mať problém kúpiť si zbraň.

Sturm Ruger vyrába aj poloautomatické zbrane, o ktorých sa najviac diskutuje, okrem nich tiež športové a lovecké pušky rovnako ako pištole. Firma patrí spolu so spoločnosťami Colt a Smith & Wesson k najznámejším americkým výrobcom strelných zbraní.

Tržby Sturm Ruger vlani vyskočili o 50 % na 492 milióna USD (378,5 milióna eur). Čistý zisk vzrástol o 77 % na 71 miliónov USD, informovala spoločnosť v stredu (27. 2.) večer. Len niekoľko hodín pred zverejnením výsledkov sa vo Washingtone konalo vypočutie vo veci zmeny zákona o zbraniach, na ktorom vystúpili aj rodičia zabitých detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu