Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Smrť trojročného Rusa Maxa adoptovaného v USA: Môžu za ňu rodičia?

Maxim Kuzmov
Maxim Kuzmov (Zdroj: Facebook)

WASHINGTON/MOSKVA - Smrť trojročného ruského chlapca adoptovaného v USA zrejme nebola prirodzená. Pripúšťajú to americkí vyšetrovatelia prípadu, na ktorých sa dnes v Moskve odvolal ruský splnomocnenec pre práva detí Pavel Astachov. O nových skutočnostiach vo vyšetrovaní prípadu informovala agentúra RIA Novosti.

O smrti Maxa Shatta/Maxima Kuzmina informoval Astachov 18. februára. Tvrdil, že adoptívna matka podávala Maxovi psychotropné preparáty a pred smrťou ho údajne veľmi zbila. Chlapček zomrel 21. januára v nemocnici, kam ho previezli, keď z neznámych príčin počas hry s mladším bratom Kirillom, ktorého Shattovci adoptovali tiež, upadol do bezvedomia.

Podľa šerifa okresu Eton Maxova smrť patrí k tým prípadom, keď sa nedá jednoznačne určiť skutočný páchateľ, lebo "niet očitého svedka". "Adoptívna matka Laura nemusí byť jedinou podozrivou osobou," pripustil. Americká polícia pokračuje aj vo vyšetrovaní adoptívneho otca Allana Shatta.

Adoptívna matka sa počas výsluchov priznala, že Maxovi podávala psychotropné látky. Na margo mnohých modrín na jeho tele uviedla, že bol neovládateľný a mal sklon k sebapoškodzovaniu. Jej tvrdenie však americké sociálne služby jednoznačne odmietli.

Allan Shatto na polícii vypovedal, že antipsychotické lieky prestali Maxovi podávať deň pred smrťou. Maxa označil za "hyperaktívne dieťa, ktoré odmietalo poslúchať". Podľa Shatta to súvisí s tým, že Max prežil rané detstvo v ruskom detskom domove, ako aj so spôsobom, akým s ním zaobchádzali predstavitelia agentúry, ktorá adopciu sprostredkovala.

V rodine Shattovcov je stále Maxov o rok mladší brat Kirill/Christopher Alvin, pre ktorého sociálna služba v meste nenašla náhradnú rodinu. Adoptívnej matke umožňujú tráviť s ním dve hodiny denne.

O Kirilla sa prihlásila aj jeho ruská biologická matka, ktorá sa oboch detí vzdala, keďže sa o ne nedokázala postarať. Astachov však vylúčil, že by chlapček mohol byť zverejnený do jej starostlivosti, keďže naďalej vedie asociálny spôsob života.

Max Shatto zomrel tri týždne po tom, ako Štátna duma schválila zákon, ktorým zastavila všetky adopcie ruských detí do USA. Zákon je pomenovaný po spomínanom Dimovi Jakovlevovi.

Tento krok ruských poslancov Spojené štáty, ale aj ruská opozícia kritizovali, keďže šlo o odvetu za americký tzv. Magnitského zákon, ktorým sa na čiernu listinu dostali všetci občania Ruska obviňovaní z porušovania ľudských práv.

Ako uviedla britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC, za posledných 20 rokov americké páry adoptovali viac ako 60.000 ruských detí. Za posledných desať rokov ruské úrady evidujú smrť 19 z nich. Najväčšiu odozvu mal prípad smrti Dimu Jakovleva, ktorý žil v USA ako Chase Harrison. Jeho adoptívneho otca Milesa Harrisona súd oslobodil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu