Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rusko rieši zákaz cestovania pre poslancov: Jedine, keď predseda povolí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA – Provládni ruskí poslanci v utorok navrhli, aby sa zakázalo členom parlamentu cestovať do zahraničných krajín, ako sú napríklad Spojené štáty, bez povolenia od predsedu parlamentu. Táto myšlienka vznikla v čase rastúceho napätia medzi Moskvou a Washingtonom pre podozrenia z porušovania ľudských práv za vlády prezidenta Vladimira Putina.

Poslanec dolnej komory parlamentu Michail Staršinov uviedol, že takýto zákaz je nevyhnutný, pretože zákonodarcovia inak údajne vymeškávajú dôležité pracovné dni a často cestujú na štátne náklady.

Návrh je priamou reakciou na cestu do USA uskutočnenú prominentným opozičným poslancom Dmitrijom Gudkovom, ktorý vysmial nový zákaz adopcií ruských detí americkými rodinami. Poslanec ešte začiatkom roka navštívil v Spojených štátoch rodiny, ktorým sa podarilo malých Rusov úspešne adoptovať. Nacionalista Vladimir Žirinovskij preto v utorok dokonca navrhol zatknúť Gudkova za "zradu".

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa postupne zhoršujú, odkedy sa Putin v máji vrátil do prezidentského kresla. Putin obvinil Washington z financovania rozsiahlych pouličných protestov, ktoré predchádzali jeho zvoleniu a následne rázne bojoval proti západným krajinám, ktoré chceli sankcionovať sýrsky režim.

Vzťahy však najviac utrpeli po tom, čo USA zaviedli sankcie voči ruským predstaviteľom a podnikateľom podozrivým z porušovania ľudských práv. Norma bola reakciou na prípad ruského advokáta Sergeja Magnitského, ktorý pred troma rokmi zomrel za nejasných okolností vo väzbe. Putin ako odvetu podpísal kontroverzný zákon zakazujúci adopcie ruských detí občanmi Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu