Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Poslanec Pekárek odsúdený za korupciu nastúpil do väzenia

Roman Pekárek
Roman Pekárek (Zdroj: novinky.cz)

PRAHA - V posledný deň zákonnej lehoty nastúpil dnes v Hradci Králové do výkonu trestu český poslanec Roman Pekárek.

Muž, ktorého Vrchný súd v Prahe poslal na päť rokov za mreže za korupciu, je prvým poslancom v ČR, nastupujúcim výkon trestu počas mandátu, informoval internetový server iDNES.cz.
      
Odvolací súd v polovici decembra zmiernil Pekárkovi prvostupňový rozsudok šiestich rokov odňatia slobody nepodmienečne na päťročné väzenie. Za prijatie úplatku a zneužitie právomocí verejného činiteľa musí niekdajší druhý muž radnice v Kolíne zaplatiť aj pokutu 250.000 korún a má zákaz vykonávať funkcie v orgánoch územnej správy s výnimkou člena zastupiteľstva.
      
Poslanec mal podľa žaloby za milión českých korún umožniť podnikateľovi Petrovi Ličkovi výrazne lacnejší nákup pozemkov, než bola ich hodnota. Aj Lička, ktorého odsúdili neprávoplatne na rok väzenia a ktorý sa voči trestu odvolal, tvrdí, že je nevinný. Samotný Pekárek všetky obvinenia odmietal s tým, že nahrávka - hlavný dôkaz proti jeho osobe - nezodpovedá realite a je zmanipulovaná.
      
Poslaneckého mandátu sa však odsúdený, ktorý vlani začiatkom novembra nastúpil do parlamentu ako náhradník za jedného z rebelov vládnucej ODS, vzdať odmietol a bude tak aj naďalej poberať poslanecký plat. Členstvo vo vládnej strane premiéra Petra Nečasa mu medzičasom pozastavili.
      
Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR iba v uplynulom týždni schválila v prvom čítaní návrh legislatívnej normy, v zmysle ktorej by právoplatne odsúdení poslanci a senátori stratili nárok na plat a náhrady. Ak by prešiel aj pripravovaný návrh ústavy, prišli by aj o mandáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu